Начало / Uncategorized / Когато делата ни станат явни

Когато делата ни станат явни

Родилият се Христос да бъде с теб, брате мой!

Бързам да отговоря на писмото ти, защото мисълта ми тече бързо и е възможно да пропусна нещо, за което предварително те моля да ми простиш. Виждам, че се радваш на добро здраве и благоговееш пред Бога. Така и трябва, брате мой, защото иначе бързо ще отпаднеш, ще залинееш и ще те улови унинието в мрежите си, както паякът мухата. 

Докато пиша и мастилото още не е изсъхнало по листа, чувам как камбаните на близката до мен църква продължават да бият радостно и да възвестяват идващото Христово Рождество. Питаш ме какво има предвид апостол Павел в своето послание до коринтяните, в което казал:

„На всеки делото ще стане явно: денят ще го покаже; защото чрез огън се открива, и огън ще изпита, какво е на всекиго делото”.

Ти, може би и по-добре от мен знаеш какво говори сам Господ в своето Евангелие. В евангелието според Матей Христос казва: „И тъй, не бойте се… защото няма нищо скрито, което да се не открие, и тайно, което да се не узнае.“ (Мат. 10:26) и продължава: „и нищо не е станало, за да бъде скрито, но за да излезе наяве“ (Марк. 4:22), както и че: „каквото сте казали в тъмно, то ще се чуе на видело; и каквото сте казали на ухо в скривалищата, то ще бъде разгласено от покривите.“ (Лук. 12:3). Апостол Павел повтаря думите на Христос, като пояснява и още, че делата ни ще се открият чрез огън, които впрочем и ще бъдат изпитани от огън и ако оцелеят ще получим награда, ако обаче изгорят от този огън делата ни, тогава… О, тогава, брате мой, ще бъдем ощетени. 

Но наистина какво говори тук апостолът? Светият Павел говори за Църквата, за строителите ѝ, сиреч проповедниците, апостолите и епископите ѝ, както и за онова, което Бог ще поиска от всички нас в края на дните. Но ако позволиш, брате мой, нека поговорим иначе. Защото думите на апостола тук са двояки.

„На всекиго делото ще се открие“.

Преди Господ да приеме постройката, сиреч Църквата си, той ще я изпита. А как, брате, става това изпитание? Разбира се, че е през огън, защото огънят е нещото, което така прави, че всички нечистотии, мръсотии и гнусотии да изчезнат. Да, брате мой, когато дойде този ден на изпитание за всинца ни, тогава ще бъдем прекарани през огън, та да останат делата ни чисти. Ако обаче от делата ни не остане нищо, сиреч не остане никаква дори следа, тогава напразно е била борбата ни, напразно сме се трудили и не за Бога сме се подвизавали, а за себе си. Егото ни е било онова кормило, което е управлявало мисления ни духовен кораб. 

„Денят ще покаже“, казва апостол Павел. Това е денят на Второто Христово пришествие. Денят на Съда. Тогава, брате мой, в онзи така страшен и дивен ден, тогава ще се открият на всекиго делата му. Огънят на Христовата светлина ще освети тогава всинца ни и ще се покажат и най-мрачните дълбини на душите ни, дори онези, за които самите ние не сме подозирали и не сме знаели. Тогава трудно ще бъде за човек да опише болката си. 

Не искам да те плаша, но не мога да не го кажа и отговорен ще бъда пред Съдията Христа. Внимавай по кой път поемаш и на кого служиш. Внимавай над себе си, пази се и не допускай човеци да препречат пътя ти към най-драгоценния бисер – Христос. Не давай на човеци, зли по душа, но благовидни на вид, да те изкушават и да те подвеждат. Да те отклоняват от пътя ти и да помрачават душата ти, която добре познавам и знам какво дири. 

Но тези думи, казвайки ги на теб, ги повтарям и на мен, защото каквото кажа на теб, двойно се отнася и за мен. Да внимаваме и да се пазим, защото изкушенията са навсякъде около нас и ако не запазим трезвеност на ума и целомъдрие на тялото, тогава неминуемо ще се озовем във вечния мрак на унинието.

На Божията милост те оставям, брате мой. А аз ще бъда тук и ще те чакам.

Нека Родилият се Христос Бог бъде с теб и делата ти!

Твой в Христа брат…

За Добротолюбие

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...