Начало / Uncategorized / Швейцарският университет във Фрибург откри Център за изследване на Източните църкви

Швейцарският университет във Фрибург откри Център за изследване на Източните църкви

„Център за изследване на Църквите на Изтока“ бе официално открит на 6 декември в университета в швейцарския град Фрибург. По думите на организаторите новият изследователски център ще насърчи отношенията между католици, протестанти и православни.

В този университет е получил своята докторска степен върху научен труд за богомилите българският екзарх Стефан в началото на 20-те години на ХХ век.

Новият център ще бъде ръководен от проф. д-р Барбара Халенслебен и ще продължи дейността на закрития вече Институт за източните църкви в германския град Регенсбург. Приемството в тази академична дейност се осъществява чрез дейността и контактите на проф. Гвидо Вергаувен и д-р Николаус Вирвол и продължава академичните връзки с православни богослови, специализирали през последните години в Регенсбург.

Преди една година там се проведе научна конференция върху по-важните аспекти на мисията на Православната църква в съвременния свят с участието на преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет и изследователи от Университета във Фрибург.

Откриването на центъра беше планирано да съвпадне с празника на Свети Николай – небесният покровител на Фрибург. Православните студенти споделиха своя опит от тяхното следване в католически университет по време на научна конференция. След конференцията, румънският художник Габриел Соломон представи новия иконостас, който ще бъде поставен в параклис, изграден за православните студенти.

В момента университета във Фрибург поддържа близки контакти с Православния център в Шамбези близо до Женева (Константинополска патриаршия) и с Московската патриаршия.

За Николина Александрова

Виж още

Ученици от Софийската духовна семинария посетиха Рилската света обител

На 22-ри септември – Деня на независимостта учениците от Софийска духовна семинария посетиха Рилската св. ...