Начало / Uncategorized / Руините на Княжеската академия към манастирския комплекс „Св. Сава“ са открити в двора на Букурещкия университет

Руините на Княжеската академия към манастирския комплекс „Св. Сава“ са открити в двора на Букурещкия университет

Археологическите разкопки, провеждащи се в двора на сградата на Букурещкия университет, откъм бул. „Реджина Елисабета“ (сграда, която е вписана в листата на историческите паметници от национално значение), извадиха на яве още останки от бившата Княжеска академия.

Археолози от Общински музей в Букурещ и Института по археология „Василе Първан“, както и преподаватели от Историческия факултет, които работят по разкопките, провеждащи се в двора на университета, откриха стари стени на над 300 години, които са били част от старата Княжеска академия към „Св. Сава“. Това е и първото висше учебно заведение във Влашко, основано от Константин Бранковяну през 1694 г.

Същевременно специалистите откриха и стени на старата сграда на Букурещкия университет, основан от княз Александру Йоан Куза през 1864 г. и построен под ръководството на арх. Александру Оръску. Руините, които са открити, са резултат от бомбардировките през Втората световна война, които са разрушили една част от университетската сграда.

Откритията във вътрешния двор на Букурещкия униерситет влизат в състава на един по-широк план на археологически изследвания, извършвани от Общинския музей на Букурещ и Института по археология „Василе Първан“, чието начало бе през 2011 г. на мястото, на което днес се намира подземният паркинг под университетския  площад. Благодарение на тези разкопки се откриха руините на манастирския комплекс „Св. Сава“, състоящ се от църква „Св. Сава“ с ктитор Константин Брънковяну от 1709 г. както и една част от съседните на него сгради на Княжеската академия.

Основаването на Букурещкия университет през 1864 г. е завършекът на стремежа за създаване на румънско висше образование, което води своето начало още от XVII в. По символичен начин Букурещкият университет води своите корени на база Княжеската академия към „Св. Сава“. Още повече, че чрез своя проницателен дух, Букурещкият университет е представлявал  едно ново истинско начало за висшето образование в Румъния.

Превод: Явор Иванов

Източник: http://infoub.unibuc.ro

За Николина Александрова

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...