Начало / Новини / Филмът „Светителят хирург“ развълнува всички в дома за възрастни хора в Угърчин

Филмът „Светителят хирург“ развълнува всички в дома за възрастни хора в Угърчин

Филмът „Светителят хирург“ бе прожектиран в Дома за стари хора в град Угърчин. На представянето присъства целият състав на дома, както и представители на Общината.

Идеята за реализирането е на отец Димитър от Угърчин, който я е предложил на местната управа и така по случай големия празник, на който се чества паметта на свети Николай Мирликийски, възрастните хора тук имаха възможността да се запознаят с още един чудотворец – свети Лука Кримски. Насълзените очи на зрителите изразяваха възторга от светителския път на свети архиепископ Лука. Никой не остана равнодушен към неговата отдаденост към страдащите и любовта, която е раздавал с пълни шепи приживе, а и след смъртта си с хилядите чудодейни изцеления.

Всеки един от присъстващите получи подаръци от община Угърчин – икона на свети Лука Кримски и детската книга „Свети Лука Доктора“. Те бяха връчени от заместник-кмета Мария Динова с пожелания за здраве към всички. „Изумително е как една община в един неголям град се грижи не само за телесното оцеляване на хората тук чрез грижи и храна, а и с това да им дава и емоции. С прожекцията на филма „Светителят хирург“ всички тук обикнаха свети Лука Кримски, те се и развълнуваха с един духовен продукт, който показва само добрите примери в живота на един съвременен светец“, каза авторът на филма Ангел Бончев.

След като разбраха, че филмът е по идея и реализация на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, всички станаха на крака и чрез автора на филма изпратиха своите благопожелания към владиката по случай деня на неговия небесен покровител и благодариха за филма „Светителят хирург“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...