Начало / Новини / Седмица на православието в Хамбург, Германия

Седмица на православието в Хамбург, Германия

От 28-и ноември до 3-и декември в северногерманския град Хамбург се проведе първата по рода си „Седмица на православието”. Поредицата от събития, посветени на православната вяра, бе плод на съвместните усилия на българската енория в Хамбург, Икуменическия форум, както и на Академията на религиите към Хамбургския университет.

Идеята за осъществяването ѝ бе на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който не успя да присъства лично, тъй като дни преди провеждането ѝ бе включен в официалната делегация на Българската патриаршия в Москва по повод 100-годишнината от началото на Всерусийския поместен събор 1917-1918 г. и възстановяването на патриаршеския статут на Руската православна църква.

Актуалният повод за състоялите се духовно-културни събития бе отбелязването на 10-годишнината на Българската църква в Хамбург, но историческият контекст, в рамките на който организаторите поставиха въпроса за актуалното (само)разбиране на православните християни, датира още от девети век, когато св. Ансгар, „апостолът на севера” и мъченик както на Западната, така и на Източната църква, извършва своята християнска мисия в северните области на Свещената Римска империя на германските нации и Скандинавия. Единадесет века по-късно тези земи са трайно населени с християни от различни изповедания и всички те носят свидетелството за едната свята, вселенска и апостолска Църква.

Изкуство и литургия

Православната седмица бе открита с представянето на трите олтарни икони от преносимия иконостас в Хамбург, изографисани с мозаечна техника от българската иконописка Теодора Йорданова, която бе пристигнала от България специално за събитието по покана на хамбургската община и Икуменическия форум. Гостите на вечерта получиха възможността да се запознаят със значението на иконостаса в православието. Свещеникът на енорията о. Кръстин Апостолов подчерта, че вярващият не се моли на, а пред иконите и заедно със Светците, които са изобразени. Младата зографка Теодора Йорданова, която освен с мозаечни проекти, се занимава и със съвременно изкуство, описа подробно процеса на изографисване и обясни, че иконописта подлежи на определени правила и канони, наложени през XI. век, но в същото време позволява и творческа свобода, която за нея се изразява например в избора на цветовете. О. Кръстин подчерта, че самото изографисване е вид молитва.

Православието в Европа

В рамките на Седмицата се състояха две събития с академичен фокус: студентите от магистърската програма „Религии, диалог и образование” към Академията по религии на Хамбургския университет продължиха курса „Въведение в православието”, предложен от проф. д-р Георги Каприев (преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“). Второто събитие бе открита дискусия на тема „Православието в Европа“. Пастор Корина Шмидт (Икуменически форум) разговаря с проф. Георги Каприев, д-р Смилен Марков (ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“) и проф. Волфрам Вайсе (Хамбургски университет).

Гост на дискусията бе и почетният консул на България за Северна Германия, проф. д-р Герд-Винанд Имайер, който във встъпителното си слово върна аудиторията към полагането на основите на българската енория в Хамбург през 2006 г. и подчерта важната и роля при успешната интеграция на вече близо 10.000 български граждани, живеещи в Хамбург. Д-р Христо Карабаджаков, член на църковното настоятелство в Хамбург, въведе слушателите в основите на структурата на 14 автокефални православни църкви и постави централния въпрос как може да бъде възстановено единството според 15 канон на Вселенския събор в град Никея предвид световната глобализация от една страна и фрагментацията на поместните православни църкви от друга. 

Едно от централните послания на вечерта бе утвърждаването на взаимната любов, която обединява различните вероизповедания и води до Бога, както и на общата отговорност на християните, касаеща правата на човека, социалната справедливост по света и опазването на околната среда – централна тема и на провелия се през 2016 г. Всеправославен събор на о. Крит. Проф. Волфрам Вайсе наблегна на човешката страна на вярата и се позова на основните християнски ценности и етика като смирението, взаимното приемане и доверие в човешките взаимоотношения.

Гостите на дискусията взеха активно участие и оживено задаваха многобройни въпроси свързани с езика, на който се провежда православната литургия, със социалния аспект на православната църква, с темите от Православния събор на о. Крит и др.

Православие и възпитание

Седмицата на православието приключи с Детския празник по повод издаването на четвъртия по ред православен календар. Децата от Хамбург участвали в тазгодишния конкурс за рисунка под мотото „В царството Божие”, който се осъществи с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, получиха своите награди от о. Кръстин и българския хирург д-р Христо Алексиев, председател на благотворителното дружество „Арс&Хуманитас” в Хамбург. „Арс&Хуманитас” подкрепя от години социалната дейност на о. Иван в Нови хан и с. Якимово и спомогна финансово издаването на тазгодишния православен календар на хамбургската община. Децата от енорията отново зарадваха гостите с артистични изпълнения на музикални инструменти, стихчета и песнички, както и с красивите си произведения от творческата работилница за коледни играчки, провела се на самия празник.

Младите творци, участвали в конкурса, които нямаха възможност да присъстват на детския празник в Хамбург, ще могат да получат своите награди в началото на годината на тържество в София. Повече информация за точната дата и час ще бъдат публикувани на страницата на Българската църква в Хамбург своевременно.

Календарът с детски рисунки може да се закупи в храма в Хамбург, в храм „Св. Георги” в Сандански, „Св. Троица” в Ловеч, както и в софийските храмове „Св. София”, „Св. Възнесение”, „Св. Преображение”, „Св. ап. Петър и Павел”, „Св. Андрей”, „Св. Дух“ и „Св. Кръст“.

Всички събития от Седмицата на православието бяха откривани с празничен молебен от о. Кръстин, църковния хор към общината, свещеници и певци от другите братски поместни православни църкви в ханзейския град. Посетителите на Икуменическия форум през целия месец ноември имаха възможност да разгледат уловени мигове от живота на енориашите в Хамбург във фотографиите на младата фотографка Милена Апостолова, а основното пожелание към общината на о. Кръстин бе скоро да се сдобие със собствен храм.

Тържествените чествания по повод 10-годишнината от създаването на БПЦО „Свв. Кирил и Методий” в Хамбург ще приключат с  празничен Рождественски концерт на църковния хор към Българската православна църква в Хамбург и новосъздадения мъжки византийски хор „Псало” с ръководител Раду Габриел Пустиу, който ще се проведе на 15-и декември от 19 часа в сградата на църквата (Kapelle am Diebsteich 4, Hamburg).

Снимки може да видите тук

Текст: БПЦО „Свв. Кирил и Методий” в Хамбург

За Ангел Карадаков

Виж още

279993.p

Бермудите искат да станат стожер на традиционния брак

Само шест месеца след решение на съда за приемане на еднополовите бракове, британската отвъдморска територия ...