Начало / Новини / Седмица на православието в Хамбург, Германия

Седмица на православието в Хамбург, Германия

От 28-и ноември до 3-и декември в северногерманския град Хамбург се проведе първата по рода си „Седмица на православието”. Поредицата от събития, посветени на православната вяра, бе плод на съвместните усилия на българската енория в Хамбург, Икуменическия форум, както и на Академията на религиите към Хамбургския университет.

Идеята за осъществяването ѝ бе на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който не успя да присъства лично, тъй като дни преди провеждането ѝ бе включен в официалната делегация на Българската патриаршия в Москва по повод 100-годишнината от началото на Всерусийския поместен събор 1917-1918 г. и възстановяването на патриаршеския статут на Руската православна църква.

Актуалният повод за състоялите се духовно-културни събития бе отбелязването на 10-годишнината на Българската църква в Хамбург, но историческият контекст, в рамките на който организаторите поставиха въпроса за актуалното (само)разбиране на православните християни, датира още от девети век, когато св. Ансгар, „апостолът на севера” и мъченик както на Западната, така и на Източната църква, извършва своята християнска мисия в северните области на Свещената Римска империя на германските нации и Скандинавия. Единадесет века по-късно тези земи са трайно населени с християни от различни изповедания и всички те носят свидетелството за едната свята, вселенска и апостолска Църква.

Изкуство и литургия

Православната седмица бе открита с представянето на трите олтарни икони от преносимия иконостас в Хамбург, изографисани с мозаечна техника от българската иконописка Теодора Йорданова, която бе пристигнала от България специално за събитието по покана на хамбургската община и Икуменическия форум. Гостите на вечерта получиха възможността да се запознаят със значението на иконостаса в православието. Свещеникът на енорията о. Кръстин Апостолов подчерта, че вярващият не се моли на, а пред иконите и заедно със Светците, които са изобразени. Младата зографка Теодора Йорданова, която освен с мозаечни проекти, се занимава и със съвременно изкуство, описа подробно процеса на изографисване и обясни, че иконописта подлежи на определени правила и канони, наложени през XI. век, но в същото време позволява и творческа свобода, която за нея се изразява например в избора на цветовете. О. Кръстин подчерта, че самото изографисване е вид молитва.

Православието в Европа

В рамките на Седмицата се състояха две събития с академичен фокус: студентите от магистърската програма „Религии, диалог и образование” към Академията по религии на Хамбургския университет продължиха курса „Въведение в православието”, предложен от проф. д-р Георги Каприев (преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“). Второто събитие бе открита дискусия на тема „Православието в Европа“. Пастор Корина Шмидт (Икуменически форум) разговаря с проф. Георги Каприев, д-р Смилен Марков (ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“) и проф. Волфрам Вайсе (Хамбургски университет).

Гост на дискусията бе и почетният консул на България за Северна Германия, проф. д-р Герд-Винанд Имайер, който във встъпителното си слово върна аудиторията към полагането на основите на българската енория в Хамбург през 2006 г. и подчерта важната и роля при успешната интеграция на вече близо 10.000 български граждани, живеещи в Хамбург. Д-р Христо Карабаджаков, член на църковното настоятелство в Хамбург, въведе слушателите в основите на структурата на 14 автокефални православни църкви и постави централния въпрос как може да бъде възстановено единството според 15 канон на Вселенския събор в град Никея предвид световната глобализация от една страна и фрагментацията на поместните православни църкви от друга. 

Едно от централните послания на вечерта бе утвърждаването на взаимната любов, която обединява различните вероизповедания и води до Бога, както и на общата отговорност на християните, касаеща правата на човека, социалната справедливост по света и опазването на околната среда – централна тема и на провелия се през 2016 г. Всеправославен събор на о. Крит. Проф. Волфрам Вайсе наблегна на човешката страна на вярата и се позова на основните християнски ценности и етика като смирението, взаимното приемане и доверие в човешките взаимоотношения.

Гостите на дискусията взеха активно участие и оживено задаваха многобройни въпроси свързани с езика, на който се провежда православната литургия, със социалния аспект на православната църква, с темите от Православния събор на о. Крит и др.

Православие и възпитание

Седмицата на православието приключи с Детския празник по повод издаването на четвъртия по ред православен календар. Децата от Хамбург участвали в тазгодишния конкурс за рисунка под мотото „В царството Божие”, който се осъществи с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, получиха своите награди от о. Кръстин и българския хирург д-р Христо Алексиев, председател на благотворителното дружество „Арс&Хуманитас” в Хамбург. „Арс&Хуманитас” подкрепя от години социалната дейност на о. Иван в Нови хан и с. Якимово и спомогна финансово издаването на тазгодишния православен календар на хамбургската община. Децата от енорията отново зарадваха гостите с артистични изпълнения на музикални инструменти, стихчета и песнички, както и с красивите си произведения от творческата работилница за коледни играчки, провела се на самия празник.

Младите творци, участвали в конкурса, които нямаха възможност да присъстват на детския празник в Хамбург, ще могат да получат своите награди в началото на годината на тържество в София. Повече информация за точната дата и час ще бъдат публикувани на страницата на Българската църква в Хамбург своевременно.

Календарът с детски рисунки може да се закупи в храма в Хамбург, в храм „Св. Георги” в Сандански, „Св. Троица” в Ловеч, както и в софийските храмове „Св. София”, „Св. Възнесение”, „Св. Преображение”, „Св. ап. Петър и Павел”, „Св. Андрей”, „Св. Дух“ и „Св. Кръст“.

Всички събития от Седмицата на православието бяха откривани с празничен молебен от о. Кръстин, църковния хор към общината, свещеници и певци от другите братски поместни православни църкви в ханзейския град. Посетителите на Икуменическия форум през целия месец ноември имаха възможност да разгледат уловени мигове от живота на енориашите в Хамбург във фотографиите на младата фотографка Милена Апостолова, а основното пожелание към общината на о. Кръстин бе скоро да се сдобие със собствен храм.

Тържествените чествания по повод 10-годишнината от създаването на БПЦО „Свв. Кирил и Методий” в Хамбург ще приключат с  празничен Рождественски концерт на църковния хор към Българската православна църква в Хамбург и новосъздадения мъжки византийски хор „Псало” с ръководител Раду Габриел Пустиу, който ще се проведе на 15-и декември от 19 часа в сградата на църквата (Kapelle am Diebsteich 4, Hamburg).

Снимки може да видите тук

Текст: БПЦО „Свв. Кирил и Методий” в Хамбург

За Ангел Карадаков

Виж още

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия ...