Начало / Новини / Отпразнуваха 150-тата годишнина на храм „Св. Николай Мирликийски“ във Враца

Отпразнуваха 150-тата годишнина на храм „Св. Николай Мирликийски“ във Враца

Стотици врачани днес се събраха в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски”, за да отбележат 150-тата годишнина от неговото освещаване. Празникът започна вчера вечерта с всенощно бдение и петохлебие, а днес продължи с архиерейска света литургия, отслужени от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от града, съобщава Врачанска митрополия.

В бдението се включиха също свещеници от София и мъжкият хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски”. Тяхното сладкогласно пеене придаде още повече тържественост на празника. След края на светата литургия владиката припомни житието на днес празнувания свети Николай. В словото си той акцентира върху всички важни моменти от живота на светеца, в които неизменно се вижда както Божият промисъл и подкрепа, така и силната му и непоколебима вяра, и многобройните му достойни за подражание дела. Врачанският митрополит припомни и някои от чудесата, които са ставали с молитвеното застъпничество на свети Николай. “Много и много са чудесата на светителя Николай и няма човек, който да не ги знае. Въпросът е след като знаем неговото житие, след като знаем неговите чудеса, след като чрез неговото житие и богослужба сме свидетели на всички негови подвизи и добри дела, какво правим ние? Това, което трябва да направим, е да подражаваме на свети Николай и на всички светии. Защото Бог ни ги е открил именно за това да имаме техния пример, да следваме техния път, да ги призоваваме за наши помощници и ходатаи, и по този начин и ние да наследим царството Божие” – каза в словото си Врачанският митрополит Григорий.

В края на богослужението на всички дошли в храма бяха раздадени осветени икони на свети Николай. След това владиката в съслужение със свещеници от Враца направи водосвет на централния градски площад “Христо Ботев” и поздрави всички именници и празнуващите днешния празник. Врачанският митрополит благослови и освети и никулденския рибен корбан, който бе раздаден на врачани и гостите на града.

За Ангел Карадаков

Виж още

279993.p

Бермудите искат да станат стожер на традиционния брак

Само шест месеца след решение на съда за приемане на еднополовите бракове, британската отвъдморска територия ...