Начало / Новини / Отпразнуваха 150-тата годишнина на храм „Св. Николай Мирликийски“ във Враца

Отпразнуваха 150-тата годишнина на храм „Св. Николай Мирликийски“ във Враца

Стотици врачани днес се събраха в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски”, за да отбележат 150-тата годишнина от неговото освещаване. Празникът започна вчера вечерта с всенощно бдение и петохлебие, а днес продължи с архиерейска света литургия, отслужени от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от града, съобщава Врачанска митрополия.

В бдението се включиха също свещеници от София и мъжкият хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски”. Тяхното сладкогласно пеене придаде още повече тържественост на празника. След края на светата литургия владиката припомни житието на днес празнувания свети Николай. В словото си той акцентира върху всички важни моменти от живота на светеца, в които неизменно се вижда както Божият промисъл и подкрепа, така и силната му и непоколебима вяра, и многобройните му достойни за подражание дела. Врачанският митрополит припомни и някои от чудесата, които са ставали с молитвеното застъпничество на свети Николай. “Много и много са чудесата на светителя Николай и няма човек, който да не ги знае. Въпросът е след като знаем неговото житие, след като знаем неговите чудеса, след като чрез неговото житие и богослужба сме свидетели на всички негови подвизи и добри дела, какво правим ние? Това, което трябва да направим, е да подражаваме на свети Николай и на всички светии. Защото Бог ни ги е открил именно за това да имаме техния пример, да следваме техния път, да ги призоваваме за наши помощници и ходатаи, и по този начин и ние да наследим царството Божие” – каза в словото си Врачанският митрополит Григорий.

В края на богослужението на всички дошли в храма бяха раздадени осветени икони на свети Николай. След това владиката в съслужение със свещеници от Враца направи водосвет на централния градски площад “Христо Ботев” и поздрави всички именници и празнуващите днешния празник. Врачанският митрополит благослови и освети и никулденския рибен корбан, който бе раздаден на врачани и гостите на града.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...