Начало / Uncategorized / С всенощно бдение ще отбележат празника на св. Николай във Враца

С всенощно бдение ще отбележат празника на св. Николай във Враца

Особено тържествено тази година ще бъде посрещнат празникът на св. Николай във Враца. Поводът е 150-тата годишнина от освещаването на митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” в града, съобщават от Врачанска митрополия.

Честването ще започне още на 5 декември (вторник) с празнично всенощно бдение и петохлебие в църквата “Св. Николай”. Богослужението ще бъде водено от Врачанския митрополит Григорий и е с начало в 17 ч. За да почетат празника, в него ще се включат както свещеници от другите храмове във Враца, така и отци от София. В бдението ще участва и известният мъжки хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски” от столицата.

На следващия ден – 6 декември (сряда), когато Православната Църква почита паметта на св. Николай, в едноименния храм във Враца в 9 ч. ще започне архиерейска света Литургия. Тя ще бъде оглавена от Врачанския митрополит Григорий. След края и на централния градски площад “Христо Ботев” ще бъде отслужен водосвет за здравето на врачани. В 12 ч. владиката ще благослови и освети корбана за Никулден, който ще се раздаде на гражданите на площада.

Врачанската света митрополия приканва всички врачани да се включат в празничните богослужения за деня на свети Николай.

Митрополитският храм “Св. Николай Мирликийски” във Враца е построен в периода 1865 – 1867 г. Има данни, че в изграждането му се e включила голяма част от населението на града. Първите икони в църквата “Св. Николай” са рисувани от Станислав Доспевски. Иконостасът е изработен от дебърския майстор Антон Станишев през 1887 г. През 1908 г. е издигната камбанарията. Цялостна реставрация и основен ремонт на храма бяха направени през 2014 г. след пожар, избухнал в него година по-рано.

За Ангел Карадаков

Виж още

Концерт на православна музика и песнопения ще се състои в София

Концерт – лектория на църковнославянска музика в столицата – наследство и съвременност ще се състои ...