Начало / Новини / Отново прожектират филма „Светият град Асеновград“ на журналиста Ангел Бончев

Отново прожектират филма „Светият град Асеновград“ на журналиста Ангел Бончев

Първият православен филм, представен в Европейския парламент в Брюксел, „Светият град – Асеновград“ ще бъде прожектиран на 7 декември в рамките на Рождественските празници на града.

От 18.30 часа в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“, освен да се насладят на самата лента, присъстващите ще видят и клипове от самото представяне на филма в сърцето на Европа. Важен е фактът, че и тримата творци, създали „Светият град – Асеновград“ са асеновградчани – авторът Ангел Бончев, режисьорът Боряна Букикова-Пунчева и редакторът Емилия Маринова. Филмът пресъздава историята на храмовете и реалните истории на хора, усетили благодатта в Божиите домове на Асеновград. Разкази за чудеса, лични преживявания и вяра – така филмът разкрива богатството на едно от най-значимите култови места в България. Симеон Сакскобургготски е един от участниците в лентата. Той повдига завесата за своите спомени за лятото на 1996-та година, когато за първи път след 50-годишно изгнание стъпва на родна земя, и уникалният за него момент – прави първа копка на храм „Св. Архангел Михаил“ в гр. Асеновград.

По традиция организираме изложба на асеновградските художници, които всеки месец май за празника на града и всяка Коледа правят подарък за жителите на Асеновград, дарявайки им красота, изработена от тях самите. Филмовото изкуство също е застъпено в коледно-новогодишната програма на Община Асеновград. Ще представим продукцията „Светият град – Асеновград“ на асеновградчанина Ангел Бончев. Филмът вече се е прожектирал миналата година, но поради големия интерес ще го представим пак. Какъв по-добър повод за този филм, освен Коледа?

Казва Даниела Костова, която е директор в Отдел „Култура“ в Община Асеновград. Как деца с проблем в говора проговарят, след като отпият от светената вода в параклиса „Св. св. Константин и Елена“, как една асеновградчанка със сериозен здравословен проблем се моли пред иконата „Света Богородица – Златна ябълка” за рожба и не след дълго зачева, как Асеновград отбелязва празника Преполовение и на този празник се срещат две чудотворни икони… Всичко това и още, събрано в 54 минути.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...