Начало / Uncategorized / Отбелязваме деня на св. Варвара и св. Йоан Дамаскин

Отбелязваме деня на св. Варвара и св. Йоан Дамаскин

На 4 декември се отбелязва празникът на великомъченица Варвара. Православната светица се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт, т. е. хора, които са нямали време да се покаят и пречистят преди кончината си. 

Св. Варвара е дъщеря на езическия богаташ Диодор, живял по времето на император Максимиан. Останала без майка в ранна възраст. Веднъж, когато баща и заминал по работа, Варвара започнала да общува с християнки, а по-късно била и кръстена в Православната вяра. След кръщението си Варвара била подложена на зверски мъчения, но била подкрепяна от приятелката си Юлиана, с която била осъдена на смърт. Двете били обезглавени от Диодор. Още същия ден той и управителят на страната били поразени от гръм и изгорени от мълния. У нас храмове на светицата има в селата, носещи нейното име – Варвара, Пазарджишко, и Варвара, Бургаско, както и в Мелник, а също и параклис в град Рила. В деня на св. Варвара (от гръцки – чуждоземка) имен ден празнуват и Варя, Варадин, Варда, Варварка и др.

Днес отбелязваме паметта и на св. Йоан Дамаскин, който е роден през VII в. в град Дамаск. С писма той увещавал християните да не се смущават от гоненията по времето на император Лъв Исаврянин (717-741). Съчинявал духовни книги и църковни песни, съставил песните от октоиха, написал житията на много светци. Починал през 790 г. в лаврата на св. Сава на преклонна възраст. 

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...