Начало / Uncategorized / Одобрени са шест проекта за възстановяване на храмове в Трънско

Одобрени са шест проекта за възстановяване на храмове в Трънско

По програмата за развитие на селските райони 2014-2020 са одобрени шест проекта за ремонт, реконструкция и възстановяване на храмове и манастири в общините Трън и Брезник. 

Програмата за развитие на селските райони обхваща периода 2014-2020 година и е финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие. Една от подмерките, която има за цел да повиши качеството на живот и да запази културната идентичност и традиции в селските райони, е подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“. По тази подмярка се предоставя финансова помощ за дейности като възстановяване, реставрация, ремонт и/или реконструкция на сгради с религиозно значение, в това число и дейности по вертикалната планировка и подобряване на прилежащите пространства.

Одобрените проекти са за храмовете „Св. Димитър Солунски“, с. Ярловци, като за него субсидията е малко повече от 720 000 лв., храм „Св. Петка Българска“, с. Пенкьовци, за който сумата е 624 000 лв. Сред одобрените е и Леворечкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“ в трънското село Лева река със субсидия от 644 482 лева. Билинският манастир „Св. Архангел Михаил“ получава 559 000 лв., а църквата „Св. Петка“ в Брезник – 673 000 лв. за ремонтни дейности. Пещерския манастир „Св. Николай Чудотворец“ също ще бъде субсидиран с 443 000 лв. за реконструкция и ремонт на обителта. 

Един от първите одобрени проекти в област Перник бе за ремонта на манастирската църква „Св. Архангел Михаил“ край град Трън. Договорът е бил сключен на 27 март тази година. В проекта влиза ремонта на обителта, реставрация на дърворезбования иконостас, изработване на нови иконостасни икони и реставрация на манастирските стенописи. Крайният срок за извършване на дейностите е 27 март 2019 година. Манастирът е получил субсидия от 523 000 лв. 

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...