Начало / Uncategorized / Патриархът на УПЦ-КП Филарет „не моли“, а „призовава“ в писмото си до Архиерейския събор на РПЦ

Патриархът на УПЦ-КП Филарет „не моли“, а „призовава“ в писмото си до Архиерейския събор на РПЦ

Целта на обръщението на главата на непризнатата Киевска патриаршия Филарет към Архиерейския събор на РПЦ бе пояснена на официалната станица на Украинската Православна Църква-КП. В изявлението се казва следното:

„Във връзка с приетото на 30 ноември 2017 решение, което може да бъде причина за неправилни заключения относно съдържанието и мотивите в обръщението на патриарх Филарет от 16 ноември 2017 г. към Негово Светейшество Руския патриарх Кирил и епископите на РПЦ… Чрез посредничеството на първойерарха на РПЗЦ (MП), митрополит Иларион (Капрала) Московската патриаршия наскоро изрази готовността си да влезе в диалог с патриарх Филарет. Непосредствената цел е да се преодолее целия комплекс от проблеми, които пречат на нормалното църковно общение между РПЦ и УПЦ-КП, както трябва да бъде между поместните църкви“, пише в съобщението до медиите на Киевския патриархат.

„Основната пречка за РПЦ е самостоятелното решение относно „снемането от сан“ (1992 г.) и „анатемата“ (1997 г.), които Московската патриаршия неоснователно и неканонично прилага към патриарх Филарет. Така че първата стъпка за създаване на добри отношения между двете поместни църкви трябва да бъде решение на Архиерейския събор на РПЦ за „признаване на липсата на“ тези решения за патриарх Филарет – същото, както по-рано беше направено от РПЦ при диалога с РПЗЦ и със старообрядците (признаване на липсата на анатема). Следствие от такова решение е да бъдат създадени предпоставки за признаване от Руската православна църква на автокефална местна Украинска православна църква и обединението на украинското православие в Киевския патриаршески престол – това, което и винаги е била крайната цел на един диалог на УПЦ-КП с Московската патриаршия.

Отчитайки това и като желае да прояви добра  воля, патриарх Филарет изпрати писмо, което е публикувано в копие. Това писмо е адресирано до Московската патриаршия, за да „се избегнат острите ъгли“, за които и двете страни имаха възможност да са в диалог „лице в лице“.

Трябва да се отбележи, че писмото не е „молба“. Патриарх Филарет „призовава“ адресатите си да признаят изначално недействителните си решения, които пречат на Московската патриаршия да възстанови молитвеното общение с поместната Украинска Православна Църква – Киевска Патриаршия. След такова решение патриарх Филарет се надява РПЦ да признае автокефалията на КПЦ…“

pismo2_0

За Николина Александрова

Виж още

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“. Средствата за ...