Начало / Новини / Митрополит Николай благослови „Българската Коледа“

Митрополит Николай благослови „Българската Коледа“

Президентът на Република България г-н Румен Радев посети Пловдивския митрополит Николай веднага след като даде началото на тазгодишната „Българска Коледа” в Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив, съобщават от Пловдивска митрополия.

Митрополит Николай благослови начинанието, което се провежда за 15-та поредна година. Негово Високопреосвещенство подчерта огромното значение на благотворителността като християнска добродетел и поздрави президента Радев за това, че продължава тази човеколюбива инициатива.

Радев, който за пръв път посещава Пловдивска митрополия в качеството си на държавен глава, беше приветстван от митрополит Николай с думите „Радваме се искрено и благодарим на Бога да посрещнем българския държавен глава с признателност за Вашето високо християнско, православно и родолюбиво съзнание, и за значението на делото на БПЦ в тези трудни времена на духовни изпитания и на духовна обърканост в целия свят, които в частност засягат и нашето Отечество и нашия благочестив народ. Щастлив съм от името на целия клир на Пловдивска епархия, на Божия народ, на христолюбивото ни паство и лично от свое име с думите „Благословен гради во име Господне” да ви приветствам с „добре дошъл”.

dsc_3154Държавният глава сподели констатацията си, че днес църквата и българското духовенство са в тежко положение и увери, че за една от своите мисии приема застъпничеството пред изпълнителната власт и пред политическите сили за подобряване на социалното положение на духовенството, като това стане равноправно, равнопоставено и на пропорционална основа спрямо другите основни вероизповедания в държавата. „Ние нямаме бъдеще, ако не стоим единни и обединени като народ. Единствено вярата е тази, която обединява хората в нашето предизвикателно съвремие. Наистина разчитаме на вас, на вашата мъдрост, на вашата морална сила, родолюбие и най-вече – вяра” – каза още президентът на България Румен Радев.  

dsc_3139В хода на срещата бяха обсъдени и други актуални въпроси, като беше изразена взаимната убеденост, че има теми, по които близкото взаимодействие между Църквата и държавата е повече от наложително. Президентът Румен Радев получи от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай ценни дарове: икона с образа на Царя на Царете Иисус Христос и екземпляр от посланието на Свети Патриарх Фотий до княз Борис-Михаил „Кое е работа на един княз”.

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...