Начало / Новини / Украинският „патриарх“ поиска прошка от РПЦ. Преодоля ли Руската църква украинския разкол?

Украинският „патриарх“ поиска прошка от РПЦ. Преодоля ли Руската църква украинския разкол?

Лидерът на непризнатата Киевска патриаршия патриарх Филарет е поискал прошка от Архиерейския събор на РПЦ за разкола в Украйна, съобщава РИА Новости.

Думите на Филарет са включени в текста „Обръщение на бившия Киевски и на цяла Украйна митрополит Филарет“. Той е поискал да възстанови евхаристийното и молитвено общение с християните, които са в украинския разкол. Той проси още да бъдат отменени запрещенията и отлъчванията. Писмото завършва с думите:

„Прося прошка за всичко, което съм съгрешил със слово, дело и всички мои чувства, и от сърце искрено прощавам всичко“. 

Руската православна църква е определила комисия, която да преговаря с „отделилите се от църковно общение“ членове на самопровъзласилия се „Киевски патриархат“. 

На територията на Украйна действа Украинска православна църква начело с митрополит Онуфрий. От години насам каноничната църква води борби срещу разколниците от Киевския патриархат, който е създаден от митрополит Филарет през 1992 година, когато без съгласието на Москва създава своя църква и се самообявява за патриарх на Украйна. До момента нито една от каноничните православни църкви не призвана легитимността му. 

Ако комисията, която води преговорите реши, че митрополит Филарет, който е низвергнат от сан, може да бъде върнат в каноничния клир, това ще означава, че разколът в Украйна е преодолян. 

Членовете на комисията са:

  • Волоколамски митрополит Иларион (председател);
  •  Борисполски и Броварски митрополит Антоний (Украинска Православна Църква);
  • Каменец-Подолски и Городокски митрополит Теодор (Украинска православна църква);
  • Лугански и Алчевски митрополит Митрофан (Украинска православна църква);
  • протойерей Николай Балашов;
  • протойерей Николай Данилевич (Украинска православна църква);
  • протойерей Игор Якимчук (секретар).

За Ангел Карадаков

Виж още

Вдигат храм в пазарджишкото село Мало Конаре

Общинският съвет в Пазарджик безвъзмездно предостави общински терен за строителството на нов параклис в село Мало Конаре. Той ще ...