Начало / Uncategorized / Британската библиотека дигитализира 1300 еврейски ръкописа

Британската библиотека дигитализира 1300 еврейски ръкописа

Британската библиотека дигитализира и публикува 1300 еврейски ръкописа – от древни свитъци на Тората до богословски и научни трактати.

Колекцията е налична на два езика – иврит и английски. Цифровите копия на някои книги са придружени от научни статии, написани специално за проекта. Те разказват за изкуството на книжните илюстрации, юдаизма, кабала и др. Според водещият уредник на колекцията Илана Тахан библиотеката на британският архив съдържа една от най-големите колекции от еврейски ръкописи в света.

„Дигитализирането и публикуването на тези важни документи в интернет е огромна стъпка напред в предоставянето им на учени от цял ​​свят и на широката общественост. Надяваме се, че чрез даване на достъп до статии и до колекцията от документи на иврит и английски език, ние ще ги направим достъпни за още по-голям брой хора“, казва Тахан.

Сред ръкописите в библиотечния фонд са мавританска Хагада от XIII век, тритомният Лисабонски Танах (Писания), могат  да се видят снимки на бродирани калъфи за Тора и видеоклип, който показва процеса на дигитализиране на крехките древни книги.

Този месец стана ясно, че една от най-ценните колекции от древни еврейски ръкописи и книги ще бъде дигитализирана и ще стане достъпна в мрежата благодарение на споразумение между библиотеките на Израел и Русия. Израел от дълго време настояваше пред руската страна да бъде предадена на тяхната Национална библиотека колекцията Гинцбург, състояща се от 14 000 писмени документа. Тя е притежание на московската Руска държавна библиотека. Компромисното дигитализиране на тези паметници на писмената култура ще реши един вековен спор относно собствеността на колекцията. Сбирката включва средновековни книги, редки творби по еврейско традиционно право и мистицизъм, молитвеници, библейски коментари, събрани от три поколения руски евреи от семейство Гинцбург. Колекцията е била закупена от ционистки активисти през 1917 година, за да бъде изпратена в Йерусалим, но плановете се забавили заради сраженията по време на Първата световна война. След това, след Октомврийската революция, по време на национализацията, съветските власти я конфискували. След историческото споразумение между националните библиотеки на Израел и Русия хиляди изображения на колекцията във висока резолюция ще станат достъпни в мрежата на израелския сайт за ръкописи на библиотеката Ktiv.

За Николина Александрова

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...