Начало / Uncategorized / Митрополит Киприан: Решението на БПЦ показва готовност да помогнем на македонската църква

Митрополит Киприан: Решението на БПЦ показва готовност да помогнем на македонската църква

С решението си Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) показва готовност за помощ на Македонската православна църква (МПЦ). Това обяви старозагорският митрополит Киприан в предаването „Тази сутрин” по повод решението на Светия синод от понеделник в отговор на писмото-молба от МПЦ за признаването на нейната автокефалност.

Митрополит Киприан оглавява създадената комисия, която ще говори с другите поместни православни църкви. Разговори ще се водят и със Сръбската православна църква, каза духовникът. Той уточни, че официално писмо и разговори със сръбската църква няма. За писмото от македонската църква пък разбрали от медиите. Официално се запознали с него по време на заседанието на 27 ноември.

„Признаването на Македонската православна църква е чисто канонически въпрос. Сръбската църква е наложила схизмата и тя трябва да я вдигне. Дали ще я вдигне, само Бог знае”, коментира още митрополит Киприан.

Според публициста Тони Николов навлизаме във време на голяма църковна дипломация. Той определи като обнадеждаващи думите на Киприан и му пожела успех.

Моментът действително е исторически и са нужни и добри църковни историци в комисията, която ще преговаря с другите поместни църкви, смята Тони Николов.

За Ангел Карадаков

Виж още

Показват изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ на 15 август

Постерната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде представена на 15 август, ...