Начало / Uncategorized / Митрополит Киприан: Решението на БПЦ показва готовност да помогнем на македонската църква

Митрополит Киприан: Решението на БПЦ показва готовност да помогнем на македонската църква

С решението си Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) показва готовност за помощ на Македонската православна църква (МПЦ). Това обяви старозагорският митрополит Киприан в предаването „Тази сутрин” по повод решението на Светия синод от понеделник в отговор на писмото-молба от МПЦ за признаването на нейната автокефалност.

Митрополит Киприан оглавява създадената комисия, която ще говори с другите поместни православни църкви. Разговори ще се водят и със Сръбската православна църква, каза духовникът. Той уточни, че официално писмо и разговори със сръбската църква няма. За писмото от македонската църква пък разбрали от медиите. Официално се запознали с него по време на заседанието на 27 ноември.

„Признаването на Македонската православна църква е чисто канонически въпрос. Сръбската църква е наложила схизмата и тя трябва да я вдигне. Дали ще я вдигне, само Бог знае”, коментира още митрополит Киприан.

Според публициста Тони Николов навлизаме във време на голяма църковна дипломация. Той определи като обнадеждаващи думите на Киприан и му пожела успех.

Моментът действително е исторически и са нужни и добри църковни историци в комисията, която ще преговаря с другите поместни църкви, смята Тони Николов.

За Ангел Карадаков

Виж още

279993.p

Бермудите искат да станат стожер на традиционния брак

Само шест месеца след решение на съда за приемане на еднополовите бракове, британската отвъдморска територия ...