Начало / Uncategorized / Изненадала ли се е Сръбската църква?

Изненадала ли се е Сръбската църква?

14064314_1257585834265367_2791580850028417083_nНали знаете приказката „една жена ми каза“. Е, същото стана и по повод реакциите след приемането на писмото на Македонската църква от Св. Синод на БПЦ. Медиите ни, жадни за скандали, решиха да инсценират, че вече има реакция от Сърбия, която е основния засегнат в случая. 

„Реакцията на Белград не закъсня. От Сръбския Св. Синод са изненадани от решението на Българската църква да помогне на Македонската“, заяви със сериозен тон една от водещите по националните телевизии. Сайтовете много по-отрано гърмяха със стряскащата новина. „Сръбската църква слага крак на македонската“, „Владиците от Белград неприятно изненадани“ и др. Обществото прие за чиста монета новината и може би запомни само заглавието от информацията, която обаче не съответства изцяло на истината. Защо? Защото реакция на Сръбската църква няма.

Никъде официално Сръбския синод не е заявил позицията си по отношение на въпроса отправен от МПЦ към БПЦ, нито пък се е възпротивил още преди архиереите ни да вземат решението. Единствения източник на въпросната новина е политическият вестник „Политика“, където се казва, че решението „възбудило“ църковните кръгове в Белград. Сръбският синод се бил надявал БПЦ да остане на линията на каноничния ред на църквата с оглед на това, че Охридската архиепископия начело с архиепископ Йоан Вранишковски след решението на Европейския съд за човешките права в Страсбург е законна и канонична църква в този район. 

Проверка на сайта на СПЦ обаче показва, че реално решение черно на бяло няма. А докато няма и новината, че синодалните старци в Белград са се възмутили, изненадали, шокирали или пък изнервили и ядосали, е в кръга на слуховете и не може да и се има доверие. По същия начин наши медии публикуваха гръмки заглавия, че БПЦ „отказва“ на МПЦ, няколко дена преди заседанието на Св. Синод. Даже цитираха техни източници от Синодната палата и добре запознати духовници или сиреч „една жена ми каза“. Новините, че нашия Св. Синод ще откаже на македонците не се оправдаха, защото бе прието писмото им и БПЦ се ангажира с това да помогне за установяване на каноническия ред. Сама не можеше да признае автокефалност, автономия или др. Това е редът.

И новини от този тип не създават добри отношения, нито между хората, нито между църквите, а може би и точно това целят. Официална реакция до момента няма в нито една от Поместните църкви. Единствено руският сайт sedmitza.ru е информирал за решението на Св. Синод на БПЦ, като е цитирал дословно цялото решение от Официалния сайт на Св. Синод. Дори гръцкият сайт Ромфеа мълчи по темата. Единственото, което бе публикувано там, бе именно текст, който се опита да настори лошо средите в Гърция не само към Македонската църква, но и към БПЦ.

Докато нямаме черно на бяло решение, съобщение или знак за възмущение, от страна на който и да било (патриарси, митрополити, епископи, синоди), е редно да внимаваме как се информираме, за да не бъдем заблудени накрая. И ако скандалът продава, то със сигурност не спасява души. 

Автор: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

Документален филм за св. Терапонт Софийски

Предаването „Олтарите на България“, което се излъчва по БНТ2 показа късометражен документален филм за чествания ...