Начало / Uncategorized / Митрополит Гавриил: Анулираме ли самоволно схизмата, няма да помогнем на братята в Македония и ще навредим на нас

Митрополит Гавриил: Анулираме ли самоволно схизмата, няма да помогнем на братята в Македония и ще навредим на нас

митрополит_гаравиил„Анулираме ли самоволно схизмата, няма да помогнем на братята в Македония и ще навредим на нас. За да встъпим в еврахистийно общение с Македонската православна църкна, тя трябва първо да бъде освободена от притискащата я 50 години схизма (разкол)“, това коментира за вестник 24 часа Ловчанският митрополит Гавриил.

По думите на митрополита, решението за вдигането на схизмата е в ръцете на Сръбската църква, която я е наложила, а останалите православни църкви могат да препотвърдят вдигането и да влязат в евхаристийно общение с Македонската църква. Митрополит Гавриил каза още, че Българската църква през годините досега е водила активни разговори с останалите Поместни църкви на темата за Македонската църква, тъй като схизмата не е само административен акт, но е и духовен. 

Опасението на митрополит Гавриил, е че ако Българската църква самоволно започне съслужение с Македонската църква без съгласието на останалите православни църкви е възможно и на самата нея да бъде наложена нова схизма от Вселенската патриаршия за съслужение със схизматична църква.

„Трябва да направим всичко възможно, за да помогнем. Мое лично мнение е, че Св. Синод трябва да предприеме активни срещи и разговори с Поместните православни църкви, за да може най-тежкото църковно наказание да бъде отменено“, смята още Ловчанският митрополит. Митрополит Гавриил казва още, че отговорността за решението е изцяло върху плещите на Св. Синод и той ще носи и понесе отговорността след това, а не интелектуалците, журналистите и обществениците, които призовават ръководството на БПЦ да предприеме бързи действия и да признае МПЦ-ОА. 

За Николина Александрова

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...