Начало / Новини / Християните в Китай са принудени да заменят образите на Христос с тези на президента

Християните в Китай са принудени да заменят образите на Христос с тези на президента

На хиляди селяни християни в Китай е било казано да изображенията на Христос, кръстове и евангелски пасажи да бъдат махнати от домовете им. Това е част от усилията на китайското правителство за „транформиране на вярващите – от вярващи в религия да станат вярващи в партията“, съобщава christianitytoday.com

Служители на Китайската комунистическа партия са посетили домовете на вярващите в Юган, провинция Дзянси, където около 10% от населението е християнско. Служителите на партията са призовали жителите да заменят личните си религиозни изображения с плакати на президента Син Дзинпин. Повече от 600 души са махнали християнските символи от домовете си, а 453 са сложили портрети на комунистическия лидер. Усилията на партията в този регион е по повод кампанията за премахването на бедността в региона, някои от членовете на партията смятат, че именно вярващите семейства са виновни за финансовите неволи на региона. „Замяната на свещените изображения с плакати на лидера в домовете на селяните, представлява желанието на партията да потърси помощ от своите лидери, а не от техния Спасител“, съобщават от Комунистическата партия. 

„Много бедни семейства се се потопили в бедност поради заболяване на член на семейството. Някои прибегнаха до вярата в Иисус, за да излекуват болестите си“, съобщава The South China Morning Post. „Опитахме се да кажем на хората, че заболяването е физическо нещо и че хората, които наистина могат да им помогнат, са Комунистическата партия и генералният секретар Си Дзинпин“, казва ръководителят на правителствената кампания пред медията. 

Въпреки че партията отрича, някои християни в окръг Юган казват, че им е казано, че няма да имат право на държавна помощ, освен ако свещените изображения не бъдат премахнати. Новините идват седмици след като Комунистическата партия в Китай проведе своя национален конгрес, където Си Дзинпин продължи да консолидира партийната власт. 

През ХХ век християнството се е свързвало със западния империализъм. След като комунистите вземат властта през 1949 г., мисионерите са изгонени, но християнството е било разрешено в одобрени от държавата църкви, стига те да са били верни на комунистическата партия. От друга страна, Мао Цзедун бе обявил религията за „отрова“ и т. нар. културна революция от 60-те и 70-те години на миналия век направи опит да я изкорени. Минало в нелегалност, християнството в Китай не само оцеля, но със своите мъченици стана и по-силно. От 80-те години на миналия век, когато вероизповеданията отново бяха разрешени, официалните църкви постепенно разшириха влиянието си. За дейността си те докладват на държавния орган, който се занимава с религиозните въпроси. На тях им бе забранено да извършват религиозна дейност извън местата за богослужения и поддържаха девиза „Любов към страната – любов към вашата религия“. 

На територията на Китай има и православна общност, която датира от 1722 година, когато св. Инокентий бил пратен да светителства в Селенгинск. Първоначално не му било дадено да влезе в Китай поради опити за вреда от страна на йезуитите, които правели невъзможното, за да не бъде допуснат православен епископ на територията на Китай. На 14 юни 1728 година на русите било разрешено да пратят в Пекин православни свещеници с шестима ученици, които да се заловят с изучаването на местните говори. По това време „с иждивение на императора“ била построена „преизрядна каменна църква“. Освен това в Пекин още стояла старата албазинска църква, която през 1730 г. била разрушена до основи от земетресение и отново възстановена от албазинците.

Към момента в Китай православните християни наброяват повече от 15 000. 

Снимка:  Lintao Zhang / Getty Images

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...