Начало / Новини / Патриарх Кирил и Кентърбърийския архиепископ Уелби с обща декларация за преследваните християни

Патриарх Кирил и Кентърбърийския архиепископ Уелби с обща декларация за преследваните християни

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил и архиепископа на Кентърбъри и примас на Англиканската църква – Джъстин Уелби, подписаха в края на срещата, състояла се на 21 ноември, обща декларация, в която издигат своя глас в защита на преследваните заради вярата си в Христос християни, съобщава радио Ватикана.

„Благодарим на Бог – пишат двамата духовни водачи – за възможността да се срещнем в Москва, за да дадем свидетелство в един глас пред целия свят за нашите братя и сестри, преследвани заради своята вяра в Христос“.

Това се чете в първия от общо осемте параграфа на декларацията, която бе публикувана на сайта на Руската патриаршия. „Не можем да останем безразлични пред страданията на християните в Близкия Изток и Африка, в местата,  от където Благата вест започна да се разпространява и където християните са подложени на всякакъв вид насилие, но и на най-изтънчените форми на дискриминация“, се чете още в текста.

Ето защо, „за да се запази християнското присъствие в Близкия Изток и завръщането на разселените са необходими гаранции за сигурността, възстановяване на социалните инфраструктури и жилищата, създаването на условия, в които клира да може да изпълнява своето служение и възстановяване на разрушените църкви“, е апелът на двамата духовни лидери.

Обръщайки се към религиозните и политически лидери патриарх Кирил и архиепископ Уелби ги призовават да „обединят своите усилия за намирането на ефикасен отговор срещу екстремизма. „Важен аспект на това сътрудничество – подчертават те – е междурелигиозния диалог: различията в доктрината не трябва да бъдат препятствие пред представителите на различите религии, за да живеят в мир и хармония, залог за доброто бъдеще в света“, завършват декларацията.

RV29741_Articolo

За Ангел Карадаков

Виж още

Празник на Светия Дух

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада ...