Начало / Новини / Според The New York Times ЕС може да принуди България да приеме гей браковете

Според The New York Times ЕС може да принуди България да приеме гей браковете

Европейският съд по правата на човека може да принуди България да признае еднополовите бракове, съобщават The New York Times и телевизия България он еър.

Съдът разглежда въпроса за признаване на гей браковете в страните от ЕС, където те не са разрешени, след като Конституционният съд на Румъния е поискал да се произнесе по съдебно дело, заведено от двама мъже, пожелали сключеният помежду им брак да бъде признат от румънските власти. Румънският адвокат Юстина Йонеску обяви, че бракът между двамата трябва да бъде признат въз основа на принципа за свободно движение в ЕС.

„Уверени сме в мъдростта на съдиите от Европейския съд и се надяваме, че те ще вземат решение в наша полза и ще сложат край на несправедливостта в Румъния“, каза Адриан Коман, който от 2012 г. насам води съдебни битки за това брачният му съюз с американеца Клайбърн Робърт Хамилтън да бъде признат от румънските власти.

Представители от Румъния, Унгария, Полша и Латвия обаче заявиха на слушанията в Люксембург, че не желаят терминът „съпруг/съпруга“ да се отнася към еднополови съюзи. Според представители на Европейската комисия, еднополовите бракове или гражданските партньорства се признават в 22 от 28 страни-членки на ЕС.

Проблемите по отношение на еднополовите бракове в южната ни съседка Гърция също се увеличиха, след като официално православната страна призна гей браковете и предизвика острата реакция на Гръцката православна църква и монасите от Св. Гора – Атон. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...