Начало / Новини / Грузинският патриарх избра свой местоблюстител, но не се оттегля

Грузинският патриарх избра свой местоблюстител, но не се оттегля

Грузинският патриарх Илия II избра свой местоблюстител. Това стана днес на празничното богослужение в църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в Тбилиси. Днес Грузинската църква отбелязва паметта на св. Георги-Гиоргоба, съобщават грузинските медии. 

За местоблюстител бе избран Сенакския митрополит Шио Муджири. Патриарх Илия поздрави митрополит Шио и заяви, че се надява той да оправдае високите надежди, които му се възлагат. Според устава на Грузинската православна църква местоблюстителят е митрополит, който става временно управляващ Грузинския патриаршески престол в случай на невъзможност на действащия патриарх да изпълнява задълженията си, както и при настъпила смърт. Назначаването на местоблюстител не е оттегляне на патриарх Илия II от патриаршеския престол, допълват духовници. 

В началото на тази година свещеник Георги Мамаладзе бе заподозрян в опит за отравяне на патриарх Илия II с цианид. Свещеник Георги Мамаладзе бе задържан на летището в Тбилиси, като в багажа му бе открит цианид, а впоследствие в дома му бяха открити самоделно огнестрелно оръжие и патрони. Тогава стана ясно, че това не е първият опит за убийство правен върху патриарх Илия.

Грузинският патриарх Илия II е роден на 4 януари 1933 г., а от 23 декември 1977 г. е Грузински патриарх. Негова е заслугата за високото доверие на народа в Грузинската църква, в резултат на което 95% от населението на страната в момента изповядва източното православие. Благодарение на Грузинския патриарх прирастът на населението в Грузия се е покачил, тъй като той насърчава семействата да имат деца, а в замяна на това е обещал да кръсти всяко трето дете от семейство. Днес кръстените от патриарха деца наброяват няколко хиляди души. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...