Начало / Православието днес / Призив за дарения за строеж на нов православен храм в с. Вехтово

Призив за дарения за строеж на нов православен храм в с. Вехтово

Православните християни от с. Вехтово, Шуменско, са решени да построят с Божията помощ нов храм в селото. Инициативата е на Църковното настоятелство при храм “Св. великомъченик Димитър” с председател свещеник Васил Димитров Василев.

Към момента жителите християни ползват стара сграда, която е пригодена за храм, но не е строена като такъв и не задоволява молитвените нужди на местните християни. По действащия подробен устройствен план на с. Вехтово за църква е отреден парцел с площ 798 кв. м. Теренът вече е собственост на Църковното настоятелство. Архитектурният проект за новия храм е дарение от арх. Добрил Добрев и чака одобрението на Св. Варненска и Великопреславска митрополия, след което общинските власти са готови веднага да издадат и разрешение за строеж.

Вехтово е село в Североизточна България и се намира на 18 км от град Шумен. В селото се изповядват две основни религии – православно християнство и ислям. Тук в отлично разбирателство помежду си живеят три различни етноса и празниците, като Великден, Коледа, Димитровден и др., се празнуват от българи, турци и роми.

Обикновено на Великден се правят състезания по боядисване и борба с яйца. На Коледа минават коледари по къщите, пеят коледарски песни и отправят пожелания към стопаните.

Храмът носи името на св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец. От месец февруари 2011 г. с благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил за председател на храма и църковното настоятелство бе назначен свещеник Васил Димитров Василев.

Това, което не достига на жителите на селото за построяването на храма, са паричните средства.

Църковното настоятелство е открило банкова сметка с надеждата, че православни християни, граждани, фирми и организации при възможност могат да направят своето парично дарение за изграждането на храма.

Сметката е:

IBAN: BG58STSA93000021103918

BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД”

Православен храм “Свети великомъченик Димитър”

От Църковното настоятелство

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=119975

За Ангел Карадаков

Виж още

ierotheos-vlahos

Тайният зов на Св. Гора – митрополит Йеротей Влахос (Видео)

Смятам за голямо Божие благословение това, че можах да опозная Св. Гора още като студент. ...