Начало / Интервюта / Митрополит Антоний: Празникът Въведение Богородично крепи българското семейство

Митрополит Антоний: Празникът Въведение Богородично крепи българското семейство

За празника Въведение на Пресвета Богородица разговаряме със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Защо празникът е свързан и с християнското семейство, какво е посланието на Църквата към семействата и как сънародниците ни в чужбина посрещат празника, ще научите от по-долните редове на специалното ни интервю по повод Въведение Богородично и Деня на християнското семейство и младеж. 

– Ваше Високопреосвещенство, отбелязваме празника Въведение Богородично. Как този празник свързан с Майката Божия се свързва и с Деня на християнското семейство? Защо двата празника се честват заедно?

митрополит-антоний– Това е празникът, в който възпоменавайки библейското събитие за въвеждането на малката Св. Богородица от нейните родители в Йерусалимския храм ни кара да се замислим за семейните ценности и за тази наистина важна единица на обществото ни, на малката църква, както нарича св. ап. Павел християнското семейство.

Празникът, който обединява в себе си всички онези семейни изконни традиции за възпитанието на подрастващата младеж, за мисията и значението на християнското семейство, като отображение на съюза на Христос и Църквата.

Именно християнската любов, която е основно крепило на християнското семейство и на всички онези добродетели, с които родителите трябва да възпитават децата си. Празникът на православното семейство и християнската младеж заема едно от важните места във вярата, традициите, историята и бита на българския народ и той го чества с голяма и заслужена почит. Най-вече с дълбока и искрена вяра в Бога. 

– Как в ден като днешния, в Деня на християнското семейство, Църквата насърчава и помага на семействата? Какво е посланието на Църквата към семейството?

– Посланието на Църквата преди всичко е: Обичайте се, както е казал Господ Иисус Христос, защото по това ще познаят всички, че сте Мои ученици, aко имате любов помежду си. Св. ап. Павел пък казва, че любовта като висша добродетел е основа на всяко добро и всяко благо. Затова и Църквата на този ден организира различни мероприятия, чествания, които ни пренасят отново в онова библейско време – пресъздавайки историята за въвеждането на малката Дева Мария от родителите и в Йерусалимския храм. Изнасят се сказки, беседи, различни тържества, които са свързани преди всичко с припомнянето на мястото и значението на християнското семейство, за мисията на семейството, мястото на децата в нашето общество. И всичко това съчетано с думите на Господ Иисус Христос, който казва:

„Не пречете на децата да дойдат при Мен, защото на такива е Царството небесно“.

Празникът учи как да възпитаваме децата, душите им, които са непорочни, които са в онази чистота на духа, за която и Христос говори. Затова именно възпитанието на подрастващите е много отговорна за семейството, за Българската православна църква, за институциите, които се грижат за възпитанието на подрастващата младеж, та децата ни да бъдат възпитани в добродетелите на вярата в Бога, а и другото основно послание е да се подчертае в контекста на секуларизма, орбанизма, че християнското семейство никога не е било неакуално, т.е. моделът на брака между мъжа и жената, любовта между мъжа и жената, основани върху благословението на Църквата в тайнството Венчание са онези неизменни и изконни ценности, които ние трябва да съхраним. Защото сме свидетели в момента на фона на секуларизацията и модернизацията, че се правят опити да бъдат насаждани едни или други модели, които са противоестествени.

Те не са в крак с Божията воля и благословение, за това, което са предназначени мъжа и жената, а се насаждат модели на еднополови бракове, съвместно съжителство без отговорност пред Бога.

Сякаш съюза между мъжа и жената се заключава в някакъв договор и в едни юридически отношения, в които липсват основните християнски добродетели, от които най-голяма е Христовата любов.

– Как сънародниците ни в чужбина отбелязват празника на християнското семейство?

– Нашите сънародници в чужбина, които са закърмени с Православната вяра, с традициите и най-вече любовта към отечеството, отбелязват празника и Деня на християнското семейство и младеж с посещение в храма на богослужение, молят се за закрепяване на семейните връзки,

та Бог да благослови и тях и децата им, които далеч от родината да живеят вярата си, да помнят историята си, да бъдат учени в традициите, които са ни съхранили като народ, заради вярата ни в Бога и разбира се със всички съпътстващи празника неща, които се случват и у нас.

В българските училища зад граница учителите по един или по друг начин припомнят на малчуганите смисъла и значението на християнското семейство и насочват вниманието им натам, че те са именно бъдещето на нацията ни и трябва да се възпитават в обич към Бога, отечеството и към ближните.

С митрополит Антоний разговаря Ангел Карадаков.

За Ангел Карадаков

Виж още

29314465_1871960682814654_3921239282219483136_n

Китодар Тодоров: Личният пример променя чуждия живот

През март ви срещнахме с актьора Китодар Тодоров. Сега продължаваме втората част от интервюто на ...