Начало / Uncategorized / Филмът „Светителят хирург“ е станал повод за построяването на параклис на името на св. Лука Кримски

Филмът „Светителят хирург“ е станал повод за построяването на параклис на името на св. Лука Кримски

Параклисът в двора на Белодробната болница (СБАЛББ) – Троян е вдъхновен от филма „Светителят хирург“. След представянето на филма в Пловдив, Величкият епископ Сионий подарява диск на д-р Цветомила Дудевска, директор на Белодробната болница в Троян. „Със сълзи на очи изгледах филма и нямах съмнение, че параклисът ще бъде посветен на св. Лука Кримски“, сподели д-р Дудевска пред автора на филма Ангел Бончев. В дъждовния 3 юли 2017 г. е положен основният камък за построяването на параклиса, а на 9 октомври той е осветен от Негово Високо Преосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. 

Днес филмът „Светителят хирург“ бе представен и в Троянския манастир. За да видят светителския пример на св. Лука присъстваха над 70 души, по-голямата част от тях – лекари и медицински сестри. Сред гостите бе и д-р Цветомила Дудевска, която се запозна с автора.

В рамките на днешния ден, пред малчугани бе представена и детската книжка „Свети Лука Доктора“. Игуменът  на Троянската света обител епископ Сионий подари на всяко дете по една книжка, като им пожела да имат в живота си светлия пример на св. Лука Кримски.

Филмът „Светителят хирург“ е продуциран от Пловдивска Православна телевизия.

За Николина Александрова

Виж още

279993.p

Бермудите искат да станат стожер на традиционния брак

Само шест месеца след решение на съда за приемане на еднополовите бракове, британската отвъдморска територия ...