Начало / Uncategorized / Филмът „Светителят хирург“ е станал повод за построяването на параклис на името на св. Лука Кримски

Филмът „Светителят хирург“ е станал повод за построяването на параклис на името на св. Лука Кримски

Параклисът в двора на Белодробната болница (СБАЛББ) – Троян е вдъхновен от филма „Светителят хирург“. След представянето на филма в Пловдив, Величкият епископ Сионий подарява диск на д-р Цветомила Дудевска, директор на Белодробната болница в Троян. „Със сълзи на очи изгледах филма и нямах съмнение, че параклисът ще бъде посветен на св. Лука Кримски“, сподели д-р Дудевска пред автора на филма Ангел Бончев. В дъждовния 3 юли 2017 г. е положен основният камък за построяването на параклиса, а на 9 октомври той е осветен от Негово Високо Преосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. 

Днес филмът „Светителят хирург“ бе представен и в Троянския манастир. За да видят светителския пример на св. Лука присъстваха над 70 души, по-голямата част от тях – лекари и медицински сестри. Сред гостите бе и д-р Цветомила Дудевска, която се запозна с автора.

В рамките на днешния ден, пред малчугани бе представена и детската книжка „Свети Лука Доктора“. Игуменът  на Троянската света обител епископ Сионий подари на всяко дете по една книжка, като им пожела да имат в живота си светлия пример на св. Лука Кримски.

Филмът „Светителят хирург“ е продуциран от Пловдивска Православна телевизия.

За Николина Александрова

Виж още

article-30409-175293_orig

Без Евхаристията няма живот

Св. Йоан Шанхайски и Сан-Франциски В бъдещото Царство Христово няма да има вече нужда от ...