Начало / Uncategorized / „Спасителят на света“ бе продадена за 450 млн. долара

„Спасителят на света“ бе продадена за 450 млн. долара

Картината „Спасителят на света“ на ренесансовия худовник Леонардо да Винчи е продадена за 450.3 милиона долара, съобщи аукционна къща „Кристис“, цитирана от Дневник.

Това поставя нов рекорд за най-скъпа картина, надминавайки значително предишната най-скъпа творба – Les Femmes d’Alger (version 0) на Пабло Пикасо, която достигна 179.4 милиона долара през 2015 г.

Платното на Да Винчи с размери 64.5 см на 44.7 см дълго време бе считано за загубено. На него е изобразен Христос, облечен в ренесансова одежда. С дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера. Преди търга, продължил 19 минути, произведението бе оценено на 100 млн. долара.

Възможно е картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция и да е попаднала в Англия след женитбата на крал Чарлз Първи с френската принцеса Хенриета Мария през 1625 г., посочва експерт по творчеството на Да Винчи. След 1763 г. следите на картината се губят, докато през 1900 г. тя отново е открита силно повредена в частна колекция. Картината била продадена отново през 1958 г. и след това била закупена в лошо състояние от консорциум на търговци на произведения на изкуството, които през 2005 г. заплатили за нея по-малко от 10 000 щатски долара. Те възстановили творбата и потвърдили автентичността й като произведение на Леонардо да Винчи. Досегашният собственик на „Спасителят на света“ бе руският милиардер Дмитрий Риболовлев, който я закупи през 2013 г. за 127.5 милиона щатски долара.

За Николина Александрова

Виж още

В село Беден събират дарения за довършване на параклис

В девинското село Беден започна кампания за събиране на дарения за довършване на параклиса „Успение ...