Начало / Uncategorized / „Спасителят на света“ бе продадена за 450 млн. долара

„Спасителят на света“ бе продадена за 450 млн. долара

Картината „Спасителят на света“ на ренесансовия худовник Леонардо да Винчи е продадена за 450.3 милиона долара, съобщи аукционна къща „Кристис“, цитирана от Дневник.

Това поставя нов рекорд за най-скъпа картина, надминавайки значително предишната най-скъпа творба – Les Femmes d’Alger (version 0) на Пабло Пикасо, която достигна 179.4 милиона долара през 2015 г.

Платното на Да Винчи с размери 64.5 см на 44.7 см дълго време бе считано за загубено. На него е изобразен Христос, облечен в ренесансова одежда. С дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера. Преди търга, продължил 19 минути, произведението бе оценено на 100 млн. долара.

Възможно е картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция и да е попаднала в Англия след женитбата на крал Чарлз Първи с френската принцеса Хенриета Мария през 1625 г., посочва експерт по творчеството на Да Винчи. След 1763 г. следите на картината се губят, докато през 1900 г. тя отново е открита силно повредена в частна колекция. Картината била продадена отново през 1958 г. и след това била закупена в лошо състояние от консорциум на търговци на произведения на изкуството, които през 2005 г. заплатили за нея по-малко от 10 000 щатски долара. Те възстановили творбата и потвърдили автентичността й като произведение на Леонардо да Винчи. Досегашният собственик на „Спасителят на света“ бе руският милиардер Дмитрий Риболовлев, който я закупи през 2013 г. за 127.5 милиона щатски долара.

За Николина Александрова

Виж още

279993.p

Бермудите искат да станат стожер на традиционния брак

Само шест месеца след решение на съда за приемане на еднополовите бракове, британската отвъдморска територия ...