Начало / Uncategorized / Навършват се 4 години от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил

Навършват се 4 години от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил

На 16 ноември се навършват 4 години от мирната и блажена кончина на Неврокопския митрополит Натанаил. На 11 ноември в Гоце Делчев беше отслужена заупокойна света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Митрополит Натанаил е роден на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско, със светското име Илия Иванов Калайджиев. Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, на Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил. На 10 октомври 1980 година става архимандрит. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет.

На 25 март 1989 година е ръкоположен за титулярен епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 година е Неврокопски митрополит.

Почива след тежко и продължително боледуване от емболия в София на 16 ноември 2013 година. Погребан е в присъствието на хиляди духовници и миряни. По негово желание поклонението се извършва в храм „Успение на Пресвета Богородица“, а тялото му е положено в гробница в двора на построената от него митрополия в град Гоце Делчев.

За Николина Александрова

Виж още

По следите на изгубената скална църква в Русенско

Когато някой спомене за „скалните църкви“, в ума ни изниква споменът за Ивановските скални църкви ...