Начало / Uncategorized / Св. Паисий Светогорец: »Защо днес хората изпитват несигурност?»

Св. Паисий Светогорец: »Защо днес хората изпитват несигурност?»

Ще повярват всички. Ще те дърпат, за да им говориш за Христос! Светът днес прилича на тенджера под налягане! Ще изгърми оттук, ще изгърми оттам. Молете се да не започне с нас. Живейте колкото се може по-просто. Не затруднявайте сами живота си.

Многото улеснения обвързват хората.

– Отче, защо днес хората изпитват несигурност?

– Защото всички сме застраховани – застраховаме колата, къщата, живота си. Застраховайки се със светска застраховка, оставяме настрана Божия Промисъл.

– Отче, в тези трудни години ще се намеси ли Бог?

– Виждаш, че при някой онеправдан, който е добронамерен, защото има право на Божията помощ, често се явяват светиите, Св. Богородица, Христос, за да го спасят. Колко повече сега, когато хората ще се намират в толкова трудна ситуация. Сега една малка буря ще има, един малък режим на Божия враг. След това обаче ще бъде отблъснат от Христос, ще се разтърсят всички народи, ще настъпи мир на земята за доста години. Този път Христос ще даде шанс на хората да се спасят. Ще се яви в безизходицата, за да спаси хората от лукавия. Ще се върнат към Христос и ще има мир за доста години в целия свят. Ще бъде просто една намеса на Христос, а не второто Пришествие, има още доста събития дотогава.

Ще се намеси Христос и ще разбие цялата тази система. Пътищата ще се напълнят с параклиси. Отвън автобусите ще се покрият с икони. Ще те дърпат, за да им говориш за Христос. Така ще бъде проповядвано Евангелието по цялата земя и след това ще дойде Второто Пришествие, за да бъдат съдени хората. Едно е Христовата намеса, за да помогне на хората, друго е Съдът.

За Николина Александрова

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...