Начало / Uncategorized / Чудотворна икона на св. Лука Кримски, филм и книга за него в петък в Троянския манастир

Чудотворна икона на св. Лука Кримски, филм и книга за него в петък в Троянския манастир

На 17 ноември в Троянския манастир, ще бъде отслужен молебен канон за здраве и спасение пред руска чудотворна икона на свети Лука Кримски с вградена частица от ковчега му, в който е бил погребан. Светинята ще бъде изложена за поклонение от сутринта, а в 10 часа пред нея ще бъде отслужен молебен канон на кримския чудотворец.

Към него прибягват и много хора, на които им предстои операция. Приживе, той е известен с това, че като лекар-хирург е нямал неуспешна операция. Отново в петък от 11 часа в Троянската света обител, ще бъде представена детската книга за свети Лука Кримски „Свети Лука Доктора“ на журналиста Ангел Бончев, а от 11.30 предстои и прожекцията на филма „Светителят хирург“. „Този петък в манастира ще е посветен на кримския светител Лука, който е приемал всеки човек като страдащо същество, на което той се е чувствал длъжен да помогне.

И след смъртта си продължава да сее благодатни изцеления сред потърсилите неговата помощ. Заповядайте, свети Лука Кримски ви очаква, поклонете му се и се помолете, той ще чуе вашият молитвен зов“, каза игуменът на Троянския манастир, епископ Сионий. Книгата „Свети Лука Доктора“ и филма „Светителят хирург“ ще бъдат представени безплатно в манастира, като авторът, журналистът Ангел Бончев ще присъства на събитията. И филмът , и книгата излизат с благословението на Пловдивския митрополит Николай.

За Николина Александрова

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...