Начало / Новини / Прожекция на филм и детска книга за св. Лука Кримски в Троянския манастир

Прожекция на филм и детска книга за св. Лука Кримски в Троянския манастир

На 17 ноември ще бъде представена най-новата детска православна книга „Свети Лука Доктора“, разказваща живота и чудесата на свети Лука Кримски, пресъздадени за деца.

След службата в манастира от 11 часа всички деца и техните родители ще научат за ценните примери, които докторът в расо от Крим ни дава чрез своя светителски път. Всички ще могат да зададат своите въпроси към автора на детското четиво – Ангел Бончев. От 11.30 часа отново в Светата обител ще бъде прожектиран филма за свети архиепископ Лука „Светителят хирург“. Всеки поклонник дошъл в Троянския манастир ще може да се наслади на филма безплатно. На представянето ще присъства и игуменът на манастира, Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий.

Филмът за свети Лука е създаден с благословението на Пловдивския митрополит Николай. Автор, оператор и режисьор на лентата е водещият на новините по ТВ Европа Ангел Бончев, чиято работа по филма продължава почти две години. Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Чрез него Бог е изцелил хиляди човеци. Св. Лука винаги започвал операция с молитва и правел кръстен знак на пациента. Във филма са представени негови близки, роднини, но и пациенти, които е излекувал с медицинските си умения и Божията сила. Някои е спасил от сигурна смърт. Православният филм „Светителят хирург“ завладя публиката в градовете Пловдив, София, Ямбол, Мадрид (Испания), Враца и Бургас.

За Ангел Карадаков

Виж още

България има своя нов патриарх

След откриването, в залата на БАН, на Патриаршеския избирателен църковен събор и при вече гласувано ...