Начало / Uncategorized / Да дадеш нов живот на Православието в Швеция

Да дадеш нов живот на Православието в Швеция

Православната църква се оказва ключов център за имигрантите, които трябва да учат шведски език и да се интегрират в шведското общество.

Докато 1000-годишната Лутеранска църква в Швеция губи членове, скорошната вълна от имигранти и бежанци в Швеция предизвиква растеж в друга деноминация на християнството – Източната православна църква. С нарастването на броя на православните християни в Швеция, те изграждат нови църкви. Последните се превръщат в ключови интеграционни точки, където имигрантите усъвършенстват шведския език и уменията си. И вече имат шведски православен свещеник.

„Аз съм много оптимистичен по отношение на растежа на Православието в Скандинавия“, казва митрополит Клеопа Стронлилис, архиепископ на Православната църква в Скандинавия. „Където и да отида съм еднакво приет и от местните и от имигрантите, които се интересуват от засилване на диалога и сътрудничеството между нас. Също така приветствах много не-православни вярващи в нашите църкви, в нашия манастир – първият гръцки православен манастир в Скандинавия, и в моя кабинет“. Според статистическите данни за периода 2012-2013 г. православните в Швеция наброявали малко над 160 000, а през 2017 г. броят им нараства до около 400 000 души.

Лутеранският упадък

В същото време процентът на шведското население, членове на шведската църква е паднал до 63% тази година, спрямо 83% преди 2000 г. Шведското правителство съобщава, че само 8% от шведите посещават редовно църква. В същото време Швеция отбелязва възход на исляма, католицизма, както и Православното християнство.

След 22 години в Съединените щати митрополит Клеопа Странлилис заявява, че преместването в Стокхолм през лятото на 2014 г. е голяма промяна за него. Първо, в Стокхолм темпът на живот е по-бавен, а условията за Православната църква в Швеция са много по-различни отколкото в САЩ. „Гръцката архиепископия в Америка е толкова жива, че членовете се конкурират помежду си“, казва той. „Това е в ярък контраст с Швеция, където приносът на членовете е малък, защото повечето от нашите миряни идват от работническата класа“. Митрополитът пътува из страната, за да се среща с местните. От пристигането му броят на свещениците се е увеличил от един на девет, а православният център в Стокхолм вече е отворен по осем часа всеки ден. Той работи също за модернизиране на комуникацията и езика в църквата. Хората използват предимно английски език и езика на родните си страни. Според него, това служи по-добре на младите хора, които често не говорят класически гръцки, използван в Божествената литургия. Клеопа Странлилис приветства посетителите, които искат да научат повече за Православната вяра и традиции. „Ние приветстваме новите членове непрекъснато, откакто реших да включа шведски и английски в нашите служби и в комуникацията“, казва той. „Независимо дали става дума за любопитство или за истински интерес към вярата, непрекъснато се свързвам с хора, които не са православни, които искат да развият връзка с нашата църква и аз съм много благодарен за това“.

История на православните християни в Швеция

Швеция е свидетел на подобен бум на Православното християнство преди половин век. Части от Финландия и Русия били присаединени към Швеция по договора от Столбово през 1617 г.

В края на 60-те години пристигат приблизително 10 000 православни бежанци от страни като Ливан, Сирия, Турция и Ирак. През 70-те години Швеция става една от европейските страни, които са получили най-голям брой асирийски/ сирийски имигранти, а Православната църква в Швеция се е увеличила до 60 000 члена. По това време се формират сръбски, македонски и румънски православни енории. Благодарение на трудовите имигранти и бежанците от Близкия изток и Африканския рог се създават още коптски, етиопски и арменски енории. През 1981 г. Антиохийската църква в Швеция наброява над 12 000 члена и в края на десетилетието те достигат около 30 000. През 90-те години членовете на църквата нарастват до 45 000.

С войните в Ирак и Сирия пристигнаха нови големи групи сирийци. През първото десетилетие броят им нарасна с близо 8000 нови членове. През 2011 г. се извършиха над 1000 сирийски православни кръщенета и около 500 сватби.

Извънградски център на православните християни

В Сьодертале, намиращ се на 40 минути южно от шведската столица Стокхолм, около 36% от жителите са родени в чужбина. През 1971 г. в Сьодертале е основана първата шведска православна енория. Днес две от най-големите сирийски православни църкви в Европа са в Сьодертале, понякога наричани „Месопоталжи“ (Месопотамия) или още „новият шведски Йерусалим“. Градът има около 85 000 жители и 45% от тях са имигранти или второ поколение имигранти. Християнството остава основната религия, а в района има над 60 църкви.

Габриел, млад християнин от Сирия, посещава всеки ден една от три сирийски православни църкви в града. Той казва за мюсюлманското население в града: „Понякога, ако имате богословски спорове, хората може и да не са съгласни помежду си, но никога няма да видите насилие, което е религиозно мотивирано.“ Той посочи, че християните от Близкия изток са свикнали с мюсюлманските си съседи. „Ние сме свикнали да живеем като малцинство в страна с мюсюлманско мнозинство. Тук е обратното.“

Габриел казва, че в Близкия изток има и добри и лоши мюсюлмански съседи, както навсякъде другаде. Сегашната ситуация, в която християните са застрашени и трябва да напуснат родината си, е тревожна. „Мислейки за нашата култура – култура, която съществува от хиляди години, много преди мюсюлманите да се настанят там… най-старата християнска култура сега е преследвана и гонена.“

Църквата е място, където той среща приятели, прекарва уикенди и вижда семейството си. „За мен църквата е надежда – каза Габриел“.

Посещение от патриарх

През пролетта на 2015 г. Игнатий Ефрем II патриарх на Антиохия и целият Изток направи историческо посещение в Швеция. Една от първите спирки очевидно е Сьодертале, където се срещна с енориаши и водещи политици в града. Само няколко месеца по-късно Игнатий Ефрем II се завръща в Швеция. Този път той посещава втория по големина град в Швеция – Гьотеборг, където присъства на освещаването на нова сирийско-православна църква.

Православните църкви са главно имигрантски. Но за да се подобри положението на интеграцията в Швеция, една лутеранска богословска школа, Стокхолмска теологична школа, реши миналата пролет да отвори център за източно-християнска просвета в сътрудничество с православна образователна институция (Игнатиевската богословска академия). Историческото решение означава, че би било възможно се обучават православни свещеници в Швеция. Но тя търси държавна финансова подкрепа.

Роден в Швеция свещеник

На 8 май 2015 г. 33-годишният шведски гражданин на име Йозеф Тоган става първият сирийски православен свещеник, роден и израснал в Швеция. „Другите православни свещеници в Швеция дойдоха тук“, каза той, когато беше ръкоположен. Той каза, че шведският език е жизненоважен за Православната църква в Швеция. „Много от нашите младежи не разбират сирийски, арамейски и арабски. Затова трябва да говорим шведски, за да можем да ги посрещнем в Църквата.“

Църковнославянският е основният език в църквата „Св. Преображение“ на Руската православна църква в Стокхолм. Но веднъж месечно една сутрешна служба се изпълнява на шведски език. Освен това общината има и две дискусионни групи на руски и шведски. „Сутрешната служба на шведски език беше голяма и важна промяна, която направихме преди 34 години. Някои смятаха, че ще има протести, но това не се случи. Промяната беше приета неочаквано положително“, каза преподобният Ангел Величков. Той допълни, че църквата е пълна всяка неделя без значение, кой език се използва.

Видео за митрополит Клеопа Стронлилис може да видите в предаването „Православието днес“

За Николина Александрова

Виж още

Показват изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ на 15 август

Постерната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде представена на 15 август, ...