Начало / Uncategorized / Британски учени определиха датата на спирането на Слънцето от Книга на Иисус Навин

Британски учени определиха датата на спирането на Слънцето от Книга на Иисус Навин

Учените в университета в Кеймбридж изчислиха датата на спирането на Слънцето от разказа в книга Иисус Навин. Според изчисленията на учените, това събитие се състояло 30 октомври 1207 г. пр. Хр. Британските учени смятат, че споменаването на този ден, е най-ранното сведение за слънчево затъмнение, което е достигнало до нас.

Става дума за момента на нахлуването на израилтяните в Ханаан. Според Стария завет преди битката Иисус Навин казва: „спри се, слънце, над Гаваон, и ти, месечино, над Айалонската долина! И слънцето се спря и месецът стоя, докле народът отмъстяваше на враговете си. Нали това е писано в книгата на Праведния: слънцето стоеше сред небето и не бързаше да зайде почти цял ден?“ (10:12-13)

„Съвременната интерпретация предполага, че Слънцето и Луната фактически са престанали да се движат. Но ако се прочете текста в оригинал, може да се види и друго значение. Слънцето и Луната просто са престанали да правят това, което правят обичайно, тоест престанали са да сияят (или светят)“, пояснява проф. Колин Хъмфрис.

Изследователите подчертават, че това не е просто догадка: еврейската дума, преведена като „застана“, има същия корен, както и вавилонската дума, използвана в древните астрономически текстове за описание на затъмненията.

За Николина Александрова

Виж още

One 2,500 Russian Communist Party supporters cries with a portrait of former Soviet leader Vladimir Lenin during a rally in the center of Moscow on April 4, 2009 to condemn the Russian government and its handling of the economic crisis, part of nationwide protests organized by the Communist Party. AFP PHOTO / OXANA ONIPKO

Може ли да има „християнски комунизъм“?

Руският президент Владимир Путин сравни комунизма с християнството, а мавзолеят на Владимир Ленин – с ...