Начало / Uncategorized / Британски учени определиха датата на спирането на Слънцето от Книга на Иисус Навин

Британски учени определиха датата на спирането на Слънцето от Книга на Иисус Навин

Учените в университета в Кеймбридж изчислиха датата на спирането на Слънцето от разказа в книга Иисус Навин. Според изчисленията на учените, това събитие се състояло 30 октомври 1207 г. пр. Хр. Британските учени смятат, че споменаването на този ден, е най-ранното сведение за слънчево затъмнение, което е достигнало до нас.

Става дума за момента на нахлуването на израилтяните в Ханаан. Според Стария завет преди битката Иисус Навин казва: „спри се, слънце, над Гаваон, и ти, месечино, над Айалонската долина! И слънцето се спря и месецът стоя, докле народът отмъстяваше на враговете си. Нали това е писано в книгата на Праведния: слънцето стоеше сред небето и не бързаше да зайде почти цял ден?“ (10:12-13)

„Съвременната интерпретация предполага, че Слънцето и Луната фактически са престанали да се движат. Но ако се прочете текста в оригинал, може да се види и друго значение. Слънцето и Луната просто са престанали да правят това, което правят обичайно, тоест престанали са да сияят (или светят)“, пояснява проф. Колин Хъмфрис.

Изследователите подчертават, че това не е просто догадка: еврейската дума, преведена като „застана“, има същия корен, както и вавилонската дума, използвана в древните астрономически текстове за описание на затъмненията.

За Николина Александрова

Виж още

Църква на 2 века събира миряни в село Докатичево

Със служба и трапеза за здраве ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Света Неделя“ ...