Начало / Uncategorized / Православният свят отбеляза паметта на св. Нектарий Егински

Православният свят отбеляза паметта на св. Нектарий Егински

Православната църква отбелязва днес паметта на един от най-велите светии и чудотворци на XX век – св. Нектарий Егински, който още приживе се прославил с целебната си помощ, силната молитва и застъпничество пред Бога. 

По традиция на остров Егина, където се покоят неговите свети мощи бе извършено всенощно бдение от митрополитът на Егина, Идра и Спецес – Ефрем, който заедно с митрополити, епископи, свещеници, монаси и хиляди вярващи, почете паметта на свети Нектарий Егински. В своята проповед митрополит Ефрем нарече св. Нестарий „нашият светец“, защото помага на всички дошли с искрена молитва към него. Митрополитът призова още всички да имат негово застъпничество и небесната му закрила, както и винаги, когато усетят нужда, да общуват посредством молитвата със св. Нектарий, който е скоропослушен и чудотворец. 

Днес бе извършено и литийно шествие, оглавено от архиереите, което бе предвождано от първата изографисана икона на св. Нектарий след катонизацията му през 1961 г. и Честната му глава. Светините изминаха над 5 километра и половина и пресекоха всички централни улици на град Егина, като стигнаха до митрополитската катедрала на острова. Там светините престояха няколко часа и отново бяха върнати в манастира „Св. Троица“. Част от литийното шествие бе предавано и на живо в страницата на Добротолюбие във фейсбук.

За празника на св. Нектарий тази година се бяха стекли над 3000 души в най-големия храм в Гърция, посветен именно на великия Божи угодник, от целия православен свят. Половината от дошлите богомолци бяха от северната ни съседка Румъния, в която има особено голяма почит към св. Нектарий Егински. В центъра на Букурещ в манастира Раду Вода се пазят част от неговите свети мощи.

Кметът на остров Егина – Димитрис Мурсис заяви пред „Добротолюбие“, че миналата година е имало над 30 румънски автобуса с поклонници, а тази година броят на автобусите е с 20 повече. Почитта към св. Нектарий обаче не е само от страна на румънския народ. Стотици бяха дошлите гърци, българи и сърби да почетат празника на великия чудотворец. Традиционно най-почитаното място, свързано с живота на св. Нектарий, е построеният от него манастир на остров Егина, както и мястото, където той е погребан. 

Повече за св. Нектарий прочетете тук


За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...