Начало / Новини / Българската православна църква е издигната за трети път за Нобелова награда за мир

Българската православна църква е издигната за трети път за Нобелова награда за мир

Българската православна църква е издигната за трети път за Нобелова награда за мир. Признателността е за спасяването на 48 хиляди български евреи и идва на фона на спора между Москва и София чия е заслугата, съобщи BTV.

Адвокат Моше Алони е наследник на спасени български евреи. Сега сдружение „Благодарност“, на което е почетен председател, отново прави опит Църквата ни да получи Нобелова награда.

„Ако българската църква, българският народ и българският елит са бездействали, може би днес нямаше да се видим”, казва Моше Алони. 

След войната, комунизмът прогонва него и близките му в Израел. Там всички знаят, че е български евреин. Номинацията ни ще бъде внесена в Нобеловия комитет през следващата година, когато светът отбелязва 75 години от Холокост. „Тук е големият смисъл на нашето усилие да докажем, че нацията може да спаси и да вдъхнови, и да докаже, че може да спаси 48 хиляди души”, заяви Николай Панков, изпълнителен директор на сдружение „Благодарност“. 

„Независимо от това дали тази номинация се увенчава с успех, самото издигане, самото популяризиране на тези исторически събития води до това да се преосмисля историята“, коментира доц. доктор Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“.

Тази година църквата ни също беше номинирана, но при връчването на нобелите остана на пето място.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...