Начало / Uncategorized / Честваме Архангеловден

Честваме Архангеловден

Осми ноември е празник в чест на съборното единство на ангелските чинове.

Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците (Евр. 1:14). Съобразно служението на Бога и отношението им към човеците, ангелите се явяват в девет чина по три лика или разряда. Първият, най-горният чин, са серафими, херувими и престоли (Ис. 6:2; Бит. 3:22; Кол. 1:16). Вторият чин са господства, сили и власти (Кол. 1:16; 1Петр. 3:22). Третият чин са начала, архангели и ангели (Кол. 1:16; 1 Сол. 4:16; 1Петр. 3:21). Пръв из първоангелите е Архангел Михаил („Кой е като Бога“). Той е вожд или архистратиг на безплътните сили.

Всички ангели се считат пазители на човеците и Църквата се обръща към тях с молитва – „Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди“.

Днес имен ден има главният редактор на сайта „Добротолюбие“ Ангел Карадаков и нашите сътрудници свещеник Михаил Станкович и Ангел Воденичаров. Нашият екип ги поздравява, както и всички носещи имената на Небесните закрилници, като им пожелаваме винаги да са под покрова на Безплътните.

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...