Начало / Uncategorized / На 8 ноември се изпълват 69 години от мъченическата кончина на Неврокопския митрополит Борис

На 8 ноември се изпълват 69 години от мъченическата кончина на Неврокопския митрополит Борис

На 8 ноември се изпълват 69  години без Неврокопския митрополит Борис, който бе зверски убит от низвергнат свещеник. 

Само на 60 години митрополит Борис си отива от този свят оставил след себе си стотици духовни чеда, новопостроени и осветени храмове, процъфтяващ духовен и нравствен живот в поверената му Неврокопска епархия. Плодове, които и до днес се берат от духовните пастири в Българската православна църква. Именно затова, може би, и паметта за него още не е изтрита, изстинала или пък забравена, а споменът за еродирания, добър и кротък дядо Борис топли сърцата на всички, докоснали се до неговата светла личност. 

В новата историята на Българската православна църква са не един достойните архипастири и пастири, но митрополит Борис изпъква сред всички, защото освен добър плод принесе на Бога душата и живота си за паството и църквата. За такава личност може много да се говори, а на 8-ми ноември, когато се отбелязва деня на рождението му и кончината му, е по-добре да се мълчи. Да се мълчи, защото пред подвига на един такъв колос на духа само скритата в сърцето молитва може да изкаже на Бога онова, което истински чувства. Могат да бъдат изписани хиляди възхвални страници, да се издадат стотици книги, брошури или пък сборници, да се напишат похвални слова, тъжни стихове, да се споделят мисли за подвига и делото му, но всичко това ще бъде напразно, ако не разберем и оценим правилно делата на Неврокопския митрополит Борис.

Човек, който изгради с духа си неръкотворен храм в сърцата и душите на повереното му стадо, който отдаде себе си за изпълнението на Божията воля и стана небесен жител, а сега тихо, кротко и молитвено се наслаждава на небесните чертози. Човек, който се престраши да каже истината такава каквато е. Не се поколеба и смело застана на страната на правдата, истината и справедливостта, не се изплаши дори от смърт и то смърт мъченическа за Православната ни вяра, която бе изпълнила живота му от край до край.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

sdvs

За Ангел Карадаков

Виж още

Тази неделя в предаването „Домът на вярата“ – храмовете в селата Червена вода и Писанец

Върху развалините на старата църква „Св. Йоан Предтеча“ в с. Червена вода през 1860 г. ...