Начало / Uncategorized / Молитвата за другите ще ни помогне повече от „изпращането“ на мисли за тях

Молитвата за другите ще ни помогне повече от „изпращането“ на мисли за тях

vassa4-600x3981„Изповядвайте си един другиму греховете и молете се един за други, за да се изцерите; голяма сила има усърдната молитва на праведника“ (Иаков. 5:16).

Знам, че искаме да казваме, че в наши дни изпращаме нашите „мисли“, както и нашите молитви на тези, които са претърпели някаква загуба или трагедия. Току що чух тази фраза: „Ние изпращаме нашите мисли и молитви“, във връзка с наскоро случилата се масова стрелба в църква в Съдърланд Спрингс, Тексас. Но нека го кажа на глас, дори да не е всичко. Доста е евтино да се изпращат „мисли“, защото те идват и си отиват, независимо дали това ни харесва или не. Докато „молитвите“ изискват малко работа. Казвам го на себе си, защото знам, че когато казвам, че изпращам своите „мисли“, както и молитвите си, често пренебрегвам втората част. Защото тази част, молитвената част, изисква повече работа. 

Но позволете ми наистина да се моля тази сутрин, само за малко, за когото съм чувала напоследък, че се нуждае от молитвите ми. И нека им кажа направо, че изпращам молитвите ми за тях към Бога, вместо моите „мисли“ и молитви към тях. Знам, че това може да звучи безсмислено или несправедливо, защото няма нищо „лошо“ в „мислите“ за нуждаещите се. Но, както вече споменах, днес трябва да кажа това за себе си, за да не се откажа от отговорността наистина да се моля за хората, а не просто да „мисля“ за тях. Разликата е, че Бог ме е поставил в образа на отношенията ми с тях. Мога да мисля „за“ хората, което е нещо, което остава между мен и тях. Мога обаче да се моля „за“ тях „на“ Бог, което е нещо, което позволява на трета страна, именно на Бог, да действа в нашата картина, която става по-силна от нас. Затова нека се молим един за друг, защото Той може да помогне – по начини, които ние и нашите „мисли“ не можем. 

Автор: Сестра Васса

Сестра Васса (Ларина) е православна християнка, живее в монашество вече 25 години. Тя е сред най-известните литургически богослови от новото поколение. Има магистърска и докторска степен от  Мюнхенския университет Лудвиг Максимилиан. От януари 2009 г. преподава литургика във Виенския университет. Също така, сестра Васса води популярното видео предаване в Youtube „Кафе със сестра Васса”, в което обсъжда литургически, църковни и духовни въпроси на достъпен език за широката публика. Сестра Васса направи и първото си интервю за българска медия с „Добротолюбие“. Интервюто може да прочетете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...