Начало / Новини / Архиепископ Димитрий: Молим се за убитите в Тексас

Архиепископ Димитрий: Молим се за убитите в Тексас

Представителят на Вселенската патриаршия за САЩ, архиепископ Димитрий разпространи свое послание по повод убийството на над двадесет души по време на неделната им молитва в Баптистка църква в Съдерланд Спрингс, Тексас, САЩ.

demetrios4„В пълен шок сме от неспиращата експлозия на насилие. Скърбим за загубата на живота на невинни хора. Ние като народ сме в траур, стоим в единство и солидарност, и прегръщаме хората от Съдърланд Спрингс, оцелелите, семействата и приятелите на тези, които несправедливо и преждевременно са загубили живота си. Ние, православните християни в Съединените щати, отново сме в постоянно състояние на пламенна молитва и молба към Всемогъщия Бог за изцеление, утеха и напътствие на живите и покой на душите на загиналите“, казва архиепископ Димитрий.

Руският патриарх Кирил също изрази съболезнование към близките на загиналите, като изпрати писмо на президента Доналд Тръмп. В него той казва:

patriarx_kiril„Дълбоко съжалявам за трагедията, която се случи в баптистката църква в Съдърланд Спрингс, Тексас, и изказвам искрените си съболезнования на Вас и на целия американски народ. Това ужасно престъпление, извършено в неделен ден, свят за християните, и отнемането на десетки животи на невинни хора, сред които беззащитни стари хора, жени и деца, удиви с дяволската си жестокост и хитрост. Убеден съм, че подобни актове на насилие не са и не могат да бъдат оправдани. Моля ви да предадете думите на съчувствие и подкрепа на семействата на жертвите. Молете се, та благият и човеколюбив Бог да утеши всички наскърбени и да даде незабавно изцеление на ранените“, казва Руският патриарх Кирил.

1508249864
© AP Photo / KSAT

Припомняме, че 26 души бяха застреляни по време на тяхната неделна служба в американския щат Тексас. Стрелецът след кратко преследване с полицията е бил ликвидиран. Съболезнования изразиха президентът Тръмп, както и редица европейски лидери. Сред загиналите има бременна жена и дете, както и 14-годишната дъщеря на пастора. „Семеен“ спор е мотивът за стрелбата в църква в Тексас в неделя, при която загинаха 26 души, обявиха властите в американския щат, цитирани от АФП и АП. „Не е било мотивирано от расизъм, не е било свързано с религиозни вярвания. Имало е домашна ситуация със семейството и роднините“, каза Фрийман Мартин, регионален директор на Отдела „Обществена безопасност“ в Тексас. 

Девин Патрик Кели не е имал лиценз за притежание на оръжие, но в него са открити три оръжия. Властите вярват, че Кели се е самоубил. Шериф Джо Такит заяви пред CBS News, че полицията е открила мъртвия Кели в автомобила му малко след стрелбата. При стрелбата бяха ранени 27 души. 

За Ангел Карадаков

Виж още

238200010

Над 215 милиона християни днес са преследвани по целия свят

Мащабът на преследването на християните по света продължава да расте. Повече от 215 милиона християни ...