Начало / Новини / Архиепископ Димитрий: Молим се за убитите в Тексас

Архиепископ Димитрий: Молим се за убитите в Тексас

Представителят на Вселенската патриаршия за САЩ, архиепископ Димитрий разпространи свое послание по повод убийството на над двадесет души по време на неделната им молитва в Баптистка църква в Съдерланд Спрингс, Тексас, САЩ.

demetrios4„В пълен шок сме от неспиращата експлозия на насилие. Скърбим за загубата на живота на невинни хора. Ние като народ сме в траур, стоим в единство и солидарност, и прегръщаме хората от Съдърланд Спрингс, оцелелите, семействата и приятелите на тези, които несправедливо и преждевременно са загубили живота си. Ние, православните християни в Съединените щати, отново сме в постоянно състояние на пламенна молитва и молба към Всемогъщия Бог за изцеление, утеха и напътствие на живите и покой на душите на загиналите“, казва архиепископ Димитрий.

Руският патриарх Кирил също изрази съболезнование към близките на загиналите, като изпрати писмо на президента Доналд Тръмп. В него той казва:

patriarx_kiril„Дълбоко съжалявам за трагедията, която се случи в баптистката църква в Съдърланд Спрингс, Тексас, и изказвам искрените си съболезнования на Вас и на целия американски народ. Това ужасно престъпление, извършено в неделен ден, свят за християните, и отнемането на десетки животи на невинни хора, сред които беззащитни стари хора, жени и деца, удиви с дяволската си жестокост и хитрост. Убеден съм, че подобни актове на насилие не са и не могат да бъдат оправдани. Моля ви да предадете думите на съчувствие и подкрепа на семействата на жертвите. Молете се, та благият и човеколюбив Бог да утеши всички наскърбени и да даде незабавно изцеление на ранените“, казва Руският патриарх Кирил.

1508249864
© AP Photo / KSAT

Припомняме, че 26 души бяха застреляни по време на тяхната неделна служба в американския щат Тексас. Стрелецът след кратко преследване с полицията е бил ликвидиран. Съболезнования изразиха президентът Тръмп, както и редица европейски лидери. Сред загиналите има бременна жена и дете, както и 14-годишната дъщеря на пастора. „Семеен“ спор е мотивът за стрелбата в църква в Тексас в неделя, при която загинаха 26 души, обявиха властите в американския щат, цитирани от АФП и АП. „Не е било мотивирано от расизъм, не е било свързано с религиозни вярвания. Имало е домашна ситуация със семейството и роднините“, каза Фрийман Мартин, регионален директор на Отдела „Обществена безопасност“ в Тексас. 

Девин Патрик Кели не е имал лиценз за притежание на оръжие, но в него са открити три оръжия. Властите вярват, че Кели се е самоубил. Шериф Джо Такит заяви пред CBS News, че полицията е открила мъртвия Кели в автомобила му малко след стрелбата. При стрелбата бяха ранени 27 души. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на света великомъченица Варвара

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Никомедия, Мала Азия. Отличавала ...