Начало / Uncategorized / За първи път в гр. Брезник се проведе литийно шествие в памет на загиналите в Сръбско-българската война

За първи път в гр. Брезник се проведе литийно шествие в памет на загиналите в Сръбско-българската война

Заупокойна Света литургия, литийно шествие и помен се проведоха на Архангелова задушница в град Брезник. Заупокойната Света литургия започна в 8:30 часа в храм-паметника „Свети Георги Победоносец“. Литургията беше отслужена от отец Никанор, отец Михаил и отец Константин. В края на Литургията отците се обърнаха към присъстващите с няколко слова за днешния ден и храма. След това от храма потегли литийно шествие, което се запъти към паметника на героите от втори пехотен Струмски полк в градския парк на Брезник. Литийното шествие в памет на загиналите воини от Брезнишко и страната в Сръбско-българската война се проведе за първи път в град Брезник.

Liturgiq-i-litiino-shestvie-v-Breznik-na-Arhangelova-zadushnica-2-300x225Литийното шествие премина през улиците „Елена Георгиева“ и „Георги Бунджулов“. Два патрулни екипа на Районно управление „Полиция“-Брезник съдействаха за нормалното преминаване на шествието. В него участие взеха зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска, директорът на средно училище „Васил Левски“ Емилия Вълова, секретарят на народно читалище „Просвещение-1870“ Пейчо Панов, старши експертът в офисите за военен отчет за Брезник и Трън Тодор Божков, временно изпълняващият длъжността началник на Военно окръжие-Перник майор Момчил Нейчев, председателят на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник офицер от резерва, полковник Петър Петров и граждани.

На паметника тримата отци отслужиха помен за загиналите воини. Венец беше поднесен от членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник за загиналите воини от Брезнишко. Цветя бяха поднесени от общественици и граждани. В края на помена слова отправиха отец Никанор, отец Михаил, председателят на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник офицер от резерва, полковник Петър Петров и временно изпълняващият длъжността началник на Военно окръжие-Перник майор Момчил Нейчев.

Битката край Брезник е една от славните, белязали крайния успех на Сръбско-българската война. Благодарение на брезничани и Радомирския отряд, които успяват да задържат Моравската дивизия, българската армия успява да удържи позициите на Сливница. Спечеленото едно денонощие е дало възможност на полковете, които са били разположени на турската граница да извършат марш и да се намесят и да подсилят позицията на Сливница, с което допринасят за спечелването на войната. Това каза временно изпълняващият длъжността началник на Военно окръжие-Перник майор Момчил Нейчев в своята реч.

Църковните служители, военните и представителите на институции в Брезник се обединиха около идеята събитието да стане традиционно и да се провежда всяка година на Архангелова задушница.

Източник: zapadno.com

За Николина Александрова

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...