Начало / Uncategorized / Почетоха патриарх Максим в Троянския манастир

Почетоха патриарх Максим в Троянския манастир

На Архангелова задушница Светейшият Българския патриарх Неофит възглави панихидата в памет на блаженопочившия Български патриарх Максим, на който се изпълват пет години от кончината, съобщи Официалният сайт на Св. Синод.

В края на литургията Величкият епископ Сионий се обърна със слово, в което каза: „Незабравима е личността на патриарх Максим и всички израстнали под мъдрото му ръководство си го спомнят с присъщата му светоотеческа ревност и бащинска обич. Милващ обидените, насърчаващ съкрушените, подкрепящ падналите и в чистота радващ се на преуспяващите в праотеческата православна вяра. И всички израстнали под Светейшия му омофор с едни уста и едно сърце възнасят молитви пред Бога за неговата тишина, покой и блажена памет“, каза в словото си Величкият епископ.

Игуменът на Троянския манастир подчерта още, че патриарх Максим, подобно на своя покровител – св. Максим Изповедник, износил на плещите си нелеки изпитания, сред които е и мрачният разкол, опитал се да разруши единството на родната ни Църква.

След панихидата Негово Светейшество патриарх Неофит каза, че патриарх Максим „обичаше тази света обител, живееше с нейния живот, в празници и делници обичаше да посещава Троянската света обител с голяма духовна признателност… Благодарим му за добрия пример, който даде на всички ни да живеем живота си скромно и тихо… Бог да го прости и вечна и блажена да бъде паметта му“, завърши думите си патриарх Неофит.

DSC_2301На 6 ноември 2012 г. патриарх Максим се престави в Господа дни след като навърши 98 години. Тържествено на 9 ноември той бе погребан в непосредствена близост до чудотворната икона на Майката Божия – Троеручица, пред която още като дете започва да се моли на Бога и да възвисява душата си към Създателя.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...