Начало / Коментар / Митрополит Гавриил: Не бива да се опетнява името на светия мъченик-цар Николай II и семейството му

Митрополит Гавриил: Не бива да се опетнява името на светия мъченик-цар Николай II и семейството му

По великата Божия милост в моя живот имах възможност да общувам с няколко подвижници на благочестието на Руската православна църква.

Това са блаженопочившите схиигумения Мария, схимитрополит Питирим, архимандрит Йоан Крестянкин, архимандрит Кирил Павлов, епископ Василий Радзянко, митрополит Антоний Блум, отец Николай Гурянов и др. Никой от тях никога не е изказвал съмнение или упрек към нравствения облик на царското семейство мъченици.

Напротив, те ги считаха за мъченици още много преди да бъдат канонизирани, говореха за дълбоката им православна вяра, преданост към родината, високия морал и тяхната самопожертвователност. Споменатите старци са живели в Русия по времето на царя-мъченик, а някои от тях в близкото време след това. Господ ги беше надарил с прозорливост да виждат и скритите тайни в човешките души.

Otec_Ioan_vladikaИмайки предвид светия живот на подвижниците и тяхната духовна мъдрост и историческата близост на събитията, няма никакво съмнение, че това, което те са мислели и казвали за царското семейство, е пълна истина и друга истина няма.

Автор: Ловчански митрополит Гавриил

Изночник: predanie.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Съвременният „Интердикт“, или за целта, която не оправдава средствата

Наскоро отделни епископи от близкосъседни поместни църкви заявиха намерението си по време на рождественските (а ...