Начало / Uncategorized / Международна конференция за преподаването на вероучение в училище се проведе в Македония

Международна конференция за преподаването на вероучение в училище се проведе в Македония

Международна двудневна конференция организирана от Асоциацията на преподавателите по Етика в религиите се проведе в Битоля, Македония. 

Форумът, в който взеха участие преподаватели по „Етика в Православието“ от всички епархии на Македонската православна църква, се проведе на 28 и 29 октомври в Битоля, Република Македония и бе открит от епархийския митрополит – Негово Високопреосвещенство Преспанско-Пелагонийски Петър.

По покана на организаторите и с благословението на Българския патриарх Неофит със свои доклади в конференцията участваха Александра Карамихалева, началник Отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод на БПЦ-БП, доц. д-р Костадин Нушев, от Културно-просветния отдел на Св. Синод и преподавател по Християнска етика в Богословския факултет на СУ и Ангел Карадаков.

22852229_1588724954518720_8469394431749263167_nВ своя доклад на тема „Църквата и обществото в контекста на усилията за запазването на традиционните ценности в съвременна Европа” г-жа Карамихалева очерта основните тенденции в обособяването на системата от ценности в Европа, отговорността и ролята на Църквата в съхраняването и отстояването на непреходните евангелски нравствени ценности и взаимодействието между Българската църква и Българската държава в грижата за съхраняването на традиционните ценности, културното ни наследство, мирът, справедливостта и съгласието в обществото и как Отделът за връзки с обществеността си сътрудничи със светските медии в тази посока.

22853248_1714243895266223_5354844972910672886_nАнгел Карадаков запозна участниците във форума с развитието на църковните медии в България, разбирането на архиереите на Българската православна църква за важната роля, която имат медиите за разпространяване и популяризиране на Христовото благовествие. Той сподели своят опит като редактор на двете най-значими църковни медии в страната – официалният сайт на Св. Синод и сайта „Добротолюбие“, както и виждането си за църковната публицистика като обективна, безпристрастна, честна и позитивна, подпомагаща Църквата в нейното служение, а не критикуваща я.

Доц. д-р К. Нушев разгледа в своя доклад темата за християнското образование и за нравственото възпитание на съвременните млади хора чрез взаимодействието между Църквата и училището, която е изключително важна и актуална в днешно време както в България така и в другите европейски страни. Той засегна в своето изложение общата духовна традиция на християнско просвещение, свързана с делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици позната на двата братски народа като обща традиция на Църквата и християнската просвета и култура. Това общо духовно и културно наследство свързано с християнското просветно дело на св. Климент е дълбоко и определящо за нашата християнска културна идентичност, и дори в днешно време ние трябва да черпим вдъхновение от него, за да решаваме новите задачи пред Църквата, училището и обществото в днешна Европа. Религиозното образование следва да се разгръща именно в християнския дух и светлината на завещаното ни богатство от истини, ценности и традиции, за да запозваме и обновяваме нашата традиционна духовност и да посрещаме предизвикателствата на днешния съвременен свят.“

22894122_10155792665893491_6837611770401297261_nВ своето изложение докладчикът акцентира на общата духовна традиция на Църквата и християнската ни просвета и култура, които са свързани с духовното наследство и просветителното дело на светите братя Кирил и Методий и мисията на техните ученици сред славянските народи. Това е дълбоката и определяща за нашата християнска културна идентичност и просвещение традиция, от която следва да черпим вдъхновение за решаване на новите задачи пред Църквата, училището и обществото в днешна Европа. Така религиозното образование ще бъде духовен мост между историческата традиция, съвременното общество и нравственото възпитание на децата в духа на универсалните християнски ценности, ще обновява тяхната култура в светлината на завещаното ни богатство от евангелски истини, ценности и традиции. Доц. К. Нушев очерта трудностите в досегашния път на възстановяване на религиозното обучение в България и усилието на Българската православна църква за стабилизиране на предмета „Религия“ като редовен предмет в учебната програма. Той запозна участниците и с постиженията на програмата за религиозно обучение в община Кюстендил и създадените нови учебни помагала за децата от началния курс на обучение, които се въвеждат и в други училища в София, Петрич и други български градове.

В хода на конференцията от разискванията по докладите и последвалите дискусии стана ясно, че ситуацията и проблемите в България и на територията на Македония са сходни и аналогични, и можем да си бъдем взаимно полезни споделяйки своя опит в разпространяването на Христовото благовестие. Възникнаха идеи за нови съвместни проекти и инициативи в областта на църковното благовестие, за организирането на съвместни православни лагери в български и македонски манастири, за по-добро взаимно опознаване и обогатяване на педагогическия опит на учителите по религия и вероучение, както и на катехизаторите и възпитателите в двете братски и съседни страни.

22852068_1714243671932912_8362886802325794965_n

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...