Начало / Uncategorized / Утре ще се отслужи чина, по време на който се преобличат мощите на св. Крал Стефан

Утре ще се отслужи чина, по време на който се преобличат мощите на св. Крал Стефан

На 30 октомври Православната църква отбелязва празника посветен на св. крал Стефан Урош II Милутин. Празникът се чества като втори храмов празник в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, тъй като мощите му от столетия се покоят в нея.

По традиция на 29 октомври след св. Литургия се отслужва специален чин, по време на който се извършва преобличане мощите на св. Крал.

Крал Стефан Урош II Милутин починал на 30 октомври 1321 г. и Църквата скоро го канонизирала за светец. През 1460 г. нетленното му тяло било пренесено в София и положено в старинния храм „Св. Пантелеймон” (на неговото място днес се издига Богословският факултет), където се съхранявало до 1842 година. За да опазят светите мощи от поругаване, при навлизането на войските на видинския паша Пазвантоглу в София, храмовото духовенство ги пренесло в Люлинския манастир „Св. Кирил и Методий” (над кв. „Горна баня“). През 1863 г. ковчегът с мощите е пренесен оттам и положен в храм „Св. Неделя”, поради което дълго време храмът бил наричан от софиянци „Св. Крал”.

За Николина Александрова

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...