Начало / Uncategorized / Администрацията на Тръмп ще помогне директно на християните в Близкия изток вместо „неефективните“ програми на ООН

Администрацията на Тръмп ще помогне директно на християните в Близкия изток вместо „неефективните“ програми на ООН

Администрацията на Тръмп ще помогне директно на християните в Близкия изток, вместо да използва „неефективните“ програми на ООН обяви администрацията на президента.

„За мен е привилегия да съобщя, че президентът Тръмп е наредил на Държавния департамент да спре финансирането на неефективните програми за оказване на помощ в Обединените нации“, каза говорителят на Тръмп М. Пенс на срещата на високо равнище. „От този ден нататък Америка ще предоставя подкрепа директно на преследваните общности чрез USAID“.

USAID е правителствена агенция, която предоставя чуждестранна помощ.

Тя „осъществява външната политика на САЩ като същевременно разширява стабилни, свободни общества, създава пазари и търговски партньори за Съединените щати и насърчава добрата воля в чужбина“, се казва в уебсайта на организацията.

Американската агенция за международно развитие също така се описва като „най-големият двустранен спонсор за семейно планиране в света“. Не е ясно дали нейното добре документирано насърчаване на контрацепцията ще има нещо общо с усилията за облекчение в Близкия изток.

Пенс отбелязва, че макар администрацията на Обама да е дала „много над един милиард долара хуманитарна помощ за Близкия изток“, повечето от парите преминали през ООН, която „твърде често не е успяла да помогне на най-уязвимите общности, особено на религиозните малцинства“.

Пенс каза, че от над 160 проекта, които ООН твърди, че осъществява в християнските райони, „една трета“ от тях не са действителни.

Много проекти на ООН „нямат нищо повече от знаме на САЩ, висящо извън неизползваема сграда, в много случаи училища“, казва Пенс.

ООН също „прекалено често“ отрича исканията за финансиране, които идват от религиозни групи, въпреки че тези групи имат „доказани резултати и дълбоки корени в тези общности“.

„Съединените щати ще работят ръка за ръка от този ден напред с групи на вяра и частни организации, за да помогнат на тези, които са преследвани заради тяхната вяра“, каза Пенс.

Пенс обяви, че през декември ще посети Близкия изток по искане на Тръмп.

„Едно от посланията, които ще отправя от името на президента към лидерите в региона е, че сега е времето да се прекрати преследването на християните и всички религиозни малцинства“, каза той.

За Николина Александрова

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...