Начало / Новини / Русенският митрополит Наум възглави празничното бдение в Букурещ в навечерието на празника на св. Димитър Басарбовски

Русенският митрополит Наум възглави празничното бдение в Букурещ в навечерието на празника на св. Димитър Басарбовски

По лична покана от Румънския патриарх Даниил, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум възглави бдението (вечерня, петохлебие и утреня) в Букурещ в навечерието на празника на св. Димитър Басарбовски, извършено на специално издигнат подиум до Патриаршската катедрала „Св. св. Константин и Елена”.

На българския архиерей съслужиха всички игумени на манастири в и около румънската столица, свещ. Кирил Синев от Русе, както и седем дякона. Песнопенията по време на бдението бяха изпълнени от патриаршеския хор за източноцърковна музика „Тронос” ръководен от протопсалт Михай Бука. След последованието на петохлебието митрополит Наум се обърна към богомолците със слово посветено на чествания св. Димитър Басарбовски, както и на възпоменаваните в Румъния мъченици и изповедници на вярата през атеистичния комунистически режим. Негово Високопреосвещенство каза: „Сърадваме заедно с вас и съмолитствуваме пред Божия олтар и пред светителския лик на божествения Димитър за всички нас и за всички Христови свидетели – мъченици и изповедници, които прославиха нашите православни народи в годините на атеистичното гонение срещу Христа и Неговата Църква, и които за сетен път доказаха суетността и безплодността на всеки опит за противопоставяне на спасителната ни православна християнска вяра, и като посрамиха гонителите, прославиха с живота и свидетелството си нашия Господ и Спасител, уподобявайки се на Него и на спасителните заради нас Негови страдания”.
22730499_1205096446258566_7391585573248267904_nВладиката добави още: „С тези мисли и с тази молитва в сърцето си желаем на всички вас убеденост във вярата, мир и радост в Светия Дух и изобилен плод на християнско свидетелство в подражание на Басарбовския чудотворец Димитър и на всички наши предци прославили Христа в годините на комунистическия режим, които бяха твърди пред гонителите си, и заради тази твърдост и упованието си „на живия Бог, Който е Спасител на всички човеци” (1 Тим. 4:10), намериха пътя към нашето общо небесно отечество и се облякоха „в небесното си жилище” (2 Кор. 5:2), дръзновено застъпвайки се за всички нас пред Божия престол и славейки Господа във висините. Нека техният подвиг и пример бъдат всякога пред нас, та вдъхновявайки се от тях да принесем и ние плод на свидетелство и святост, и да се покажем достойни техни приемници и Христови последователи”.
22789205_1205096512925226_2548948775030853906_nПо време на богослужението голям брой букурещки свещенослужители облечени с епитрахил и фелон молитвено участваха в светата служба редом с многочислен богомолен народ.
Преди самото бдение се състоя тържественото посрещане в Букурещ на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който донесе частица от мощите на св. Серафим Саровски, които ще бъдат подарени на руската общност в румънската столица, приютена в църквата „Св. Николай” – Табаку.

По информация на официалната страница на Русенска епархия. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...