Начало / Новини / Архиереи от почти целия православен свят се събраха в Доростолска епархия

Архиереи от почти целия православен свят се събраха в Доростолска епархия

Архиереи от България, Гърция, Русия, Украйна, Молдова и Румъния се събраха в Доростолска епархия, за да отбележат 170 години от освещаването на храма посветен на св. Димитър Солунски. 

Домакинът Доростолски митрополит Амвросий посрещна гостите като им благодари, че откликнали на поканата заедно да отбележат големия църковен празник в Доростолска митрополия. Към жителите на село Калипетрово пък се обърна с наставнически думи като им каза, че

„Вие жителите на Калипетрово можете да се гордеете с вашите предци, които преди 170 г. са въздигнали този прекрасен храм носещ името на св. Димитрий Солунски… Днес на всички вас се възлага отговорността да бъдете достойни наследници на тия, които са въздигнали този храм… Всесърдечно поздравяваме с празника всички жители на Калипетрово, а също и всички християни на богоспасяемата Доростолска епархия“

От Българската православна църква в църковното тържество се включиха митрополитите Григорий Великотърновски и Антоний Западно- и Средноевропейски, както и епископите Герасим Мелнишки и Сионий Велички. 

Храмът в Калипетрово е построен изцяло с волни пожертвования на местните жители през 1847 година. Това става след ферман издаден от султан Абдул Меджид при посещението му в Силистра през 1847 година. За да отговори на тогавашните изисквания на османската власт, храмът е бил полувкопан в земята. Негови строители са дряновски майстори, а иконите са дело на тревненския зограф Досю Коев и неговите синове.

Първите свещеници били поп Стефан Михайлов и поп Стамат.

По инициатива на дългогодишния свещеник Добри Чаков през 1997 г. в чест на 150-годишнината от построяването му храмът е обновен и разкрасен, а в чест на 160-годишнината през 2007 г. е стенописен. Калипетрово е едно от най-големите селища на Силистренска област. Името му идва от древността. През 1942 г. селото се преименува в Петрово, през 1954 г. – в Станчево, а през 1956 г. се възстановява старото му име – Калипетрово. Разположено е на 4 км южно от Силистра. Жителите му наброяват над 5000 души.

По информация на Официалния сайт на Св. Синод. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия ...