Начало / Uncategorized / От последните наводнения е пострадал манастирът „Св. Богородица“ край Бургас

От последните наводнения е пострадал манастирът „Св. Богородица“ край Бургас

Манастирът „Света Богородица“ край бургаския комплекс „Меден рудник“ е буквално отнесен от приливни вълни, вследствие на проливните дъждове.

Игуменката монахиня Серафима сама се опитваше да отводни светата обител, но на помощ и се притекоха хора от гражданска защита. Манастирът се оказа на пътя на приливната вълна, която късно снощи е заляла целия район. Повечето помещения на светата обител са изцяло наводнени. Към момента в манастира няма електрозахранване и като цяло е отцепен от света. 

През 2014 година манастирът пак бе откъснат от света. Тогава бе наводнена ниската част на манастира и първият етаж на старата църква. Тогава сестра Серафима търсеше помощ за разчистването на калта, а след това се опита да възстанови щетите. Към днешна дата пораженията за светата обител са по-големи. 

Припомняме, че поройните дъждове и наводнения в Бургаско взеха и жертви. Към момента е обявено бедствено положение в община Камено и частично бедствено положение в община Бургас. Три са потвърдените жертви на водната стихия. Загиналите са жители на селата Полски извор, Ливада и Равнец. Установяват се причините и обстоятелствата за смъртта им. Всички те са трудноподвижни хора, които не са успели да реагират на ситуацията, а достъпът до тях е бил невъзможен заради обилните наводнения. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...