Начало / Uncategorized / Ловчанска епархия посрещна чудотворната икона на Св. Богородица Осеновица

Ловчанска епархия посрещна чудотворната икона на Св. Богородица Осеновица

На 23.10. една от най-големите православни светини в нашата страна – чудотворната икона на „Света Богородица Одигитрия“, известна и като „Света Богородица Осеновица“ /Осеняваща/ – напусна Рилската света обител и пристигна на територията на Ловчанска епархия, съобщиха от митрополията.

Първата спирка на безценната реликва на територията на Ловчанска епархия е гр. Пирдоп, където иконата бе посрещната с огромна радост и благоговение в ранния следобед. В 17 ч. бе отслужена празнична Вечерня в храм „Успение Богородично“, като в съслужение с Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил участваха придружаващият иконата архим. Калистрат от Рилската света обител.

Митрополит Гавриил припомни на присъстващите духовници и миряни някои от знаменателните чудеса, свързани с иконата на Божията Майка, която и до ден днешен помага на тези, които с вяра и любов се помолят на Пресвета Богородица.

На 24 октомври бе отслужена Света Литургия в храм „Успение Богородично“, след което около 15 часа следобеда иконата пристигна в гр. Етрополе.

Снимки: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...