Начало / Uncategorized / Възстановяват се беседите в столичния храм „Св. апостол Андрей Първозваний“

Възстановяват се беседите в столичния храм „Св. апостол Андрей Първозваний“

Години наред, още преди политическите промени, храм „Св. ап. Андрей Първозваний“ е средище и огнище на българската духовност. 

По инициатива на предстоятеля на столичния храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ и с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, се възстановяват беседите в столичния храм. По времето на социализма храмът е бил духовно средище на православната духовност, в което изявени богослови и духовници редовно са изнасяли беседи за живота на православния християнин. 

Една от причините да се провеждат беседите е издаването на изключително малко духовна литература по време на атеистичния режим. През последните 40 години беседите са изнасяни главно от ставрофорен иконом Иван Касабов – доскорошен предстоятел на храма. С влошаване на здравословното му състояние, тези беседи от няколко години затихват и спират.

Новият предстоятел на храма отец Стилиян Табаков е решил да възобнови тази благочестива практика. Първата беседа е насрочена за 6 ноември, а пръв лектор ще бъде доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Той ще говори на тема: „Светци и святост“. 

От църковното настоятелство канят всички желаещи да се насладят на новите духовни беседи в столичния храм. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Ремонтираха основно църква в Лом

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм ...