Начало / Uncategorized / В Будапеща събират сведения за бъдещата канонизация на Неврокопския митрополит Борис – Православието днес

В Будапеща събират сведения за бъдещата канонизация на Неврокопския митрополит Борис – Православието днес

Сънародниците ни в Будапеща събират сведения за бъдещата канонизация на Неврокопския митрополит Борис, който е основател на църковната ни община там.

Това заяви в предаването „Православието днес“ архим. Атанасий Султанов, предстоятел на църковната ни община там и протосингел на Западно- и Средноевропейската ни епархия. По думите му общината ни в Будапеща ще бъде първата българска църковна община, която има за свой покровител основателя и. Той каза още, че в момента се събират сведения за живота на митрополит Борис, които впоследствие ще бъдат предадени на Неврокопска митрополия. 

В интервюто за предаването ни той говори още и за живота на сънародниците ни в Унгария, както и какви са стремежите, мечтите и проблемите им. 

Останалите теми в броя:

В този брой на предаването ни ви завеждаме до Швеция, където един православен епископ обгрижва стотици вярващи в Столкхолм. Как може да се изповядва вярата в един секуларизиран свят и как можеш да възпитаваш децата си, така че да носят традицията на светото Православие, ще видите в специалния репортаж озвучен на български език. 

В броя говорим и за новоосветената църква в столичния квартал „Лозенец“, която миналата неделя бе осветена от Българския патриарх Неофит, митрополити от Св. Синод и епископи на БПЦ. Освещаването на храма съвпадна с рождения ден на патриарх Неофит. 

Предаването може да видите по-долу. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...