Начало / Uncategorized / Българската митрополия в САЩ, Канада и Австралия призовава за молитвена подкрепа за пострадалите от пожарите в САЩ

Българската митрополия в САЩ, Канада и Австралия призовава за молитвена подкрепа за пострадалите от пожарите в САЩ

В доклад на свещеник Филип Толберт от Санта Роза, Калифорния към митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф се съобщава, че при големите горски пожари в Северна Калифорния не са пострадали българи. Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф и свещеник Филип Толберт призовават за молитвена подкрепа за пострадалите от пожарите в Съединените щати и Португалия.

„От шестте православни енории и два манастира в зоната на бедствието десетки домове изгоряха. Не ми е известно за загубен живот сред православните и нямам сведения за материалните загуби в православните общности. Църквите и манастирските сгради са в безопасност от пожарите и не са претърпели структурни щети. Освен нашата собствена българска енория на Света Богородица в Санта Роса, засегнатите православни сестрински енории включват: Св. Петър и Павел и Св. Мария / Св. Серафим и двете в Санта Роса; Свети Георги и  Светото Рождество в Новато; и Св. Константин и Елена във Валехо. Двата женски манастира Св. Успение Богородично в Калистога и Казанския скит в Санта Роса, и двата бяха евакуирани, а  сестрите сега са в безопасност“, се казва в доклада.

Въпреки това над 42 души са мъртви; почти 7 000 сгради са унищожени, най-вече домове; 200 000 акра изгорени; в момента над 80 000 души са евакуирани; над 1 000 изчезнали.

„Днес (20.10.) е особено зле. От ранните сутрешни часове на 9 октомври, сега жителите на най-тежко заселените квартали на Санта Роса могат да се завърнат, за да видят унищожените си домове и да скърбят“.

„Онези от нас, чиито домове не са били унищожени и чийто живот, макар и да е белязан и променен, сме много благодарни. Всъщност мнозина, които загубиха всичко, изразиха своята благодарност, че са живи и имат семействата си, въпреки загубата на дома и притежанията си. Хората като цяло отвориха широко сърцата си и има постоянна изява на добросъседство и щедрост…

Това е също така и време на голяма духовна нужда за хората, живеещи в тази засегната област и всъщност време на голямо пастирско задължение и възможност на православното духовенство и верните да се отзоват на нуждата и да вестят за Благодатта на нашия Господ Иисус Христос, Любовта на Бог Отец и Причастието на Светия Дух към народа на Северна Калифорния.“

Моля, молете се както за посредничество, така и за благодарност за нас, особено при Божествените служби тези дни и през следващите седмици… току-що научих, че голяма част от Португалия и граничещите с Испания части също страдат от подобни горски пожари през последните две седмици. Моля, молете се и за тях.“, се казва още в доклада.

На 9 октомври горски пожари обхванаха големи територии в американския щат Калифорния. Властите евакуираха стотици жители в най-населения американски щат.

Около 5000 пожарникари се бориха с 14 големи горски пожара, обявиха от щатската пожарна. Най-големият беше в окръг Сан Луис Оубиспоу между Сан Франциско и Лос Анджелис. Щетите тепърва ще се оценяват.

За Николина Александрова

Виж още

В ямболското село Завой посрещат първи християнски празник в новопостроения храм

Жителите на ямболското село Завой посрещнаха Сретение Господне в новопостроения си православен храм, съобщава БТА. ...